Международният съюз по биатлон спира членството на Русия и Беларус

Международният съюз по биатлон спира членството на Русия и Беларус
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Международният съюз по биатлон (IBU) стартира процедура за спиране на членството в Руския съюз по биатлон (RBU) с незабавен ефект, съобщи пресцентърът на IBU в изявление.


Световното ръководство на биатлона стартира подобна процедура също по отношение на биатлонистите, представляващи Беларус.


„Изпълнителният съвет на IBU обяви, че след предложението на звеното за интегритет на биатлона, (BIU) е взел решение да започне процедурите за отстраняването на националните федерации на Русия и Беларус с незабавно действие", се казва в изявлението.


„Решението следва предишните мерки на ИС на IBU за предотвратяване на руски и беларуски спортисти да се състезават на събития на IBU, за да се защитят спортистите и спортната почтеност на неговите състезания", според IBU.


„ИС на IBU се съгласи за допълнителни стъпки въз основа на това, че Националните федерации на Русия и Беларус, като представители на своите нации, не успяха да изпълнят своите хуманитарни задължения в духа на Конституцията на IBU", отбелязва организацията в своето изявление.


„Суспендирането ще бъде преразглеждано редовно от ИС [Изпълнителния съвет], ще премине до следващия редовен конгрес през септември 2022 г. и ще зависи от бъдещото развитие на ситуацията и поведението на спрените асоциации", продължава изявлението.


„И двете национални федерации бяха информирани за решението на 16 март и имат седем дни да реагират. След този период ИС ще разгледа отговорите и ще вземе окончателно решение за спирането" продължи пресцентърът на IBU


На 28 февруари Международният олимпийски комитет (МОК) издаде препоръки към международните спортни федерации да забранят на спортисти от Русия и Беларус да участват в международни турнири, позовавайки се на продължаващата ситуация, включваща Русия и Украйна.


На 2 март IBU издаде временно отстраняване на всички спортисти от Русия и Беларус, като им забранява за неопределено време международни състезания.

Станете почитател на Класа