Колко близки са Китай и Русия и какво е отношението на Пекин спрямо Украйна?

Колко близки са Китай и Русия и какво е отношението на Пекин спрямо Украйна?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.03.2022
  • Share:

Под управлението на Си Дзинпин и Владимир Путин Китай и Русия стават все по-изолирани от Запада – и по-близо една до друга. Нахлуването на Русия в Украйна дойде само дни след като Си и Путин скрепиха значително партньорство в кулоарите на Зимните олимпийски игри в Пекин – първата лична двустранна среща, на която Си присъства от началото на пандемията.


В съвместно изявление на двамата лидери се казва „Връзките между двете страни нямат граници и няма забранени области на сътрудничество", призовава се „Западът да се откаже от идеологизираните подходи на Студената война" и се изразява подкрепа за позицията на другата страна по отношение на Украйна и Тайван.


„Обосновката на Пекин за отношенията Китай-Русия е, че двете страни се изправят срещу враждебен Запад и двете ще могат по-добре да издържат на западния натиск, като стоят заедно, отколкото отделно. Без Русия, Китай би бил сам да се справя с враждебния Запад, решен да попречи на възхода му. Струва си да се има предвид, че Китай и Русия нямат идеално съгласувани интереси. Китай има много повече за губене отколкото Русия. Китай вижда себе си като страна във възход с инерция зад себе си. Русия по същество се бори с приливите на упадък", казва Райън Хас, учен от Брукингсския институт по Китай и Азия.


Един от първите признаци, че може да има ограничения за партньорството, дойде на 25 февруари, когато Китай се въздържа от гласуване по резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би осъждала нахлуването на Москва в Украйна. Русия използва правото си на вето, за да отмени резолюцията, но според съобщенията, решението на Китай да не подкрепя активно ветото се разглежда като положителен знак от западните служители.


Правителството и държавният апарат на Китай в повечето случаи не го наричат нахлуване или война, въпреки че официалните англоезични изписвания на двустранни телефонни разговори от Си и външния министър Уан И включват думата „война". Вместо това обикновено го нарича „ситуация", „криза" или понякога „конфликт" и подчертават „сложния исторически фон и контекст". Китай изрази подкрепа както за суверенитета на Украйна, така и за загрижеността за сигурността на Русия.


Пекин се опита да се представи като неутрален и даде сигнал, че може да действа като посредник, но китайските медии засилиха руската пропаганда и антизападния изказ, обвинявайки САЩ и НАТО за разпалването на напрежението теориите на конспирацията. Китай се бори да измине пътя между партньорството си с Русия и огромното глобално осъждане на инвазията.

Според съобщения в американските медии, позоваващи се на неназовани правителствени служители, Русия е поискала военно оборудване и подкрепа от Китай, както и икономическа помощ, тъй като глобалните санкции и изоставянето на частния сектор започват да хапят.


Първоначалните доклади не описваха подробно видовете оръжия, които Русия търси, или отговора на Китай, но се казва, че Русия е поискала оборудване, включително дронове, бронирани превозни средства и ракети земя-въздух, и че Китай е дал сигнал за готовност да се съгласи.


Американските служители се опасяват, че Китай вече е решил да предостави на Русия икономическа и финансова подкрепа и обмисля да изпрати военни доставки, като въоръжени дронове.


„Отношенията с Русия остават важни за Си и е малко вероятно той да ги отхвърли в полза на съгласуване със западния свят. Но той трябва да реши до каква степен ще помогне на руската икономика, тъй като санкциите – на които Китай отдавна се противопоставя – започнаха. Китай вероятно ще намери начини да помогне на Москва да смекчи въздействието на санкциите, без явно да ги нарушава. Наръчникът, който използва, за да помогне на Иран и Северна Корея да избегнат санкциите, предоставя възможните действия, които Китай може да предприеме", каза директорът на програмата за Азия в Германския фонд Маршал, Бони Глейзър, пред China File.


„Предпочитанията на Пекин са: първо - международна стабилност; второ, да се гарантира, че руската икономика и политика няма да се сринат под тежестта на международните санкции, и трето, да не се разглежда като явен фактор за руска агресия. Очаква се Китай да остане предпазлив при предоставянето на всякаква материална подкрепа на Русия, като се има предвид, че такава подкрепа вероятно ще има ограничено въздействие върху изхода от военните действия в Украйна, но значително въздействие върху отношенията на Китай със Запада", считат експертите.

Станете почитател на Класа