Тайван ще се противопостави на потенциално нападение от страна на Китай по сценария на Украйна

Тайван ще се противопостави на потенциално нападение от страна на Китай по сценария на Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.03.2022
  • Share:

Съединените щати препоръчаха на Тайван да вземе предвид опита на Украйна и да използва произведени в САЩ оръжия и партизански тактики, в случай че китайски парашутисти кацнат на острова. Междувременно бивши офицери от Китайската народноосвободителна армия казват, че в случай на операция за обединяване на острова с континентален Китай, основната цел на армията ще бъде да сведе до минимум собствените си жертви и щетите на цивилното население.


„Китайците изучават задълбочено военния опит на други страни, за да компенсират факта, че не са провеждали военни действия от 30 години. Мисля, че това ще бъде от решаващо значение за да получат информация за начините за потискане на противовъздушната отбрана и въздействието, което руските въздушни и ракетни удари са имали върху украинските летища, защото това ще трябва да направят, ако избухне конфликт около Тайван", отбеляза анализатор.


Що се отнася до партизанската тактика, Китай има повече опит в тази област от Украйна и вероятно от целия свят. В продължение на десетилетия предоставянето на оръжия на населението е важна част от доктрината на народната война, разработена от Мао Дзедун. „Китай има съответна доктрина и организационна структура, както и милиция, съставена от осем милиона души. Те водят нормален цивилен живот и участват във военни обучения веднъж годишно. Тези хора са призвани за справяне с последствията от природни бедствия. и опазване на обществения ред", обясни експертът.


Тайванският народ всъщност не залага на партизанска война, защото ако китайската армия кацне на Тайван, превземе пристанища и продължи да изпраща повече войски, тя постепенно ще прочисти острова. Народната въоръжена полиция може да бъде изпратена в подкрепа на редовните войски, но тя наброява 600 000 души, докато китайската армия е 2 милиона, заключи експертът.

Станете почитател на Класа