"Без Русия ще се разпадне архитектурата на международните отношения"

"Без Русия ще се разпадне архитектурата на международните отношения"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.03.2022
  • Share:

Русия ще търси арбитражно производство за злоупотреба от страна на Съединените щати с позицията си като домакин на ООН по отношение на издаването на визи за руски дипломати, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин в интервю за "Известия".


Той критикува неотдавнашния ход на САЩ да обявят 12 дипломати от руската мисия в ООН за персони нон грата като грубо нарушение на задълженията, които Съединените щати имат като страна, домакин на централни органи на ООН. „Ние многократно сме изпращали демарши на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и ще продължим да работим с него, защото въпросът трябва да бъде разрешен", добави висшият дипломат.


На въпрос дали е възможно Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, Вершинин отбеляза, че "подобни инициативи са напълно нереалистични". „Има някои процедурни въпроси, тъй като са необходими две трети от държавите-членки на ООН, за да гласуват и ратифицират промените в основните разпоредби, които регулират дейността и членството на Съвета за сигурност на ООН. Всичките пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия, трябва бъдат сред тези държави-членки. Ясно е, че такова решение няма да мине", обясни той.


„Има и друго важно нещо. Без Русия цялата архитектура на международните отношения би се разпаднала, защото независимата и балансирана политика на Русия е това, което помага за намирането на решения и предотвратяването на крайни решения по време на дискусиите в Съвета за сигурност. И нека бъдем ясни: що се отнася до ООН Членовете на Съвета за сигурност, важни африкански, азиатски и латиноамерикански държави са недостатъчно представени там, докато западните държави са свръхпредставени. Въпреки това, предвид техния брой, те са в състояние да прокарат решения, които според нас не са в съответствие с целите и интересите на глобалната общност. Ето защо правото на вето е много важно за намиране на балансирани и компромисни решения, които са съобразени с необходимостта от решаване на въпроси в интерес на международната общност", подчерта руският заместник-министър на външните работи.

Станете почитател на Класа