Огромен брой жертви в Мариупол

Огромен брой жертви в Мариупол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2022
  • Share:

„Не можем да изчислим броя на жертвите там, но вярваме, че поне стотици хора са загинали. Не може да влезем, за да вземем телата“, каза Заместник-кметът Сергей Орлов

Длъжностните лица в югоизточния украински град Мариупол, близо до границата с Русия, се опасяват за голям брой човешки жертви след много часове непрекъснати обстрели на града от страна на руския агресор.

Заместник-кметът Сергей Орлов казва, че крайречният район, в който обикновено живеят 130 000 души, включително баща му, е „почти напълно разрушен", предаде Би Би Си.

 

„Не можем да изчислим броя на жертвите там, но вярваме, че поне стотици хора са загинали. Не може да влезем, за да вземем телата“, каза той пред Би Би Си по телефона.

Той каза, че руската армия обстрелва града от всички посоки с всички възможни средства от своя арсенал.

 

„Украинската армия е много смела и ще продължи да защитава града, но стилът на руската армия е като пирати. Те не се бият с армията си, а просто унищожават цели квартали", казва Орлов.

Русия продължава да извършва военни престъпления в Украйна, убивайки цивилни граждани, включително много деца.

 

https://epicenter.bg/images/news/32022/thumbs/main_1646231868.jpg

От началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 2000 цивилни украинци и са разрушени стотици сгради, включително транспортни обекти, болници, детски градини и жилища.

 

Това заяви днес украинската Служба за извънредни ситуации. „Деца, жени и хора от силите за отбрана губят живота си всеки час“, се казва в съобщение на службата.

Русия се стреми да заличи Украйна, историята и народа ѝ, заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Седмият ден от нахлуването на Москва в съседната държава започна с ожесточен обстрел на азовското пристанище Мариупол.

 

Русия вчера премина към удари по украинските градове и изглежда готова за настъпление срещу Киев, а Западът затяга икономическата примка около Русия.


Но Зеленски, небръснат и с тениска в масленозелено, каза, че отговорът на Запада е недостатъчен и призова за по-голяма международна подкрепа, включително на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. "Сега не е време за неутралитет", заяви Зеленски.

 

Източните украински градове Харков, Херсон и Мариупол са подложени на все по-силни обстрели и атаки от руската армия. Москва твърди, че вече контролира стратегически важния Херсон, но Киев отрича.

Руски въздушно-десантни войски се приземиха в Харков и атакуваха местна болница", заявиха от украинската армия в приложението за съобщения Telegram. "Продължава борбата между нашествениците и украинците", твърди Киев.

Нанесен е удар по сградата на Главното полицейско управление на Харковска област. Украинското вътрешно министерство заяви, че жилищни блокове и университета в града също са били засегнати.

На този фон Русия обяви, че нейната армия вече контролира южния областен град Херсон с население от близо 300 000 души. Херсон е стратегически град в Украйна, защото играе важна роля за защитата на пристанищния град Одеса, а има и водоизточник. Кметът на града поиска от централните власти помощ, в това число лекарства и храна.

Украинските власти твърдят, че все още нито един град в страната не е преминал под контрола на Русия, въпреки твърденията на Москва.

Зеленски каза също, че Русия трябва да спре бомбардировките преди да започнат “смислените преговори”.

На този фон за сряда е насрочен втория кръг мирни преговори между делегации Москва и Киев.

 

 

Станете почитател на Класа