Австралийски юрист: Западът няма моралното право да обвинява Русия

Австралийски юрист: Западът няма моралното право да обвинява Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2022
  • Share:

Западът няма морално право да „хвърля камъни“ по Москва заради Украйна, тъй като политиката на Съединените щати и техните съюзници в никакъв случай не е била мирна през последните десетилетия. До този извод стигна австралийският адвокат от най-висока категория Джеймс О’Нийл.

 

Австралийски юрист: Западът няма моралното право да обвинява Русия

 

 

Специалната операция на руските войски продължава. Според автора на статията възмущението на западните страни е било колкото предсказуемо, толкова и лицемерно.

 

„През 2014 г. с подкрепата на Съединените щати имаше държавен преврат в Украйна. Този явно недемократичен ход беше посрещнат със зашеметяващо мълчание на Запад“, пише анализаторът.

 

Два региона — Донбас и Крим — не пожелаха да признаят новото правителство. На Кримския полуостров се проведе референдум и в резултат на това огромното мнозинство от жителите избраха обединението с Русия. Западът обаче не пожела да приеме резултатите от референдума, организиран в съответствие с демократичните принципи.

 

И двете републики в Донбас, пише Джеймс О’Нийл, преживяха много трудни години след съобщението, че отказват да бъдат част от новия режим в Киев.

 

„Не би било преувеличено да наречем този режим фашистки, но този факт изглежда не притеснява западните правителства“, отбелязва австралийският анализатор.

 

Експертът по право обръща внимание и на факта, че руската операция в Украйна беше осъдена, включително от Франция и Германия, от европейските членове на Нормандската четворка, международна група, която се занимаваше с мирното уреждане на ситуацията в Донбас.

 

„Париж и Берлин бяха бездействащи в продължение на осем години и не оказаха никакво влияние върху Киев, който отказа да се съобрази с условията на Минските споразумения“, припомня Джеймс О’Нийл.

 

На този фон изявленията на тези страни, че руската спецоперация в Украйна е нарушение на международното право, не е нищо повече от празна фраза, пише австралийски експерт.

 

Всъщност, затваряйки си очите за факта, че Киев пренебрегва постигнатите споразумения, те си затвориха очите за продължаващата гражданска война в Югоизточна Украйна.

 

Австралийският юрист обръща специално внимание на позицията на собствената си държава. Според него Канбера се е държала изключително арогантно. Със забрана на излъчването на руския телевизионен канал Russia Today в страната, Австралия отиде твърде далеч – по-далеч от САЩ, подчертава Джеймс О’Нийл.

 

„Действията на Канбера да изолира Русия демонстрират особена историческа слепота“, пише австралийски адвокат.

 

„Австралия е последователна мажоретка и доброволен участник в многобройните актове на агресия от страна на Съединените щати по целия свят. Например, австралийските войски доброволно се присъединиха към инвазията на САЩ в Южен Виетнам и започнаха война срещу Севера. Това е въпреки неопровержимите доказателства, че официалният повод за военните действия — атаката срещу военен кораб на Съединените щати във виетнамски води — се е оказала просто измама.

 

Джеймс О’Нийл съжалява, че Австралия не се е поучила от този опит и през 2001 г. е подкрепила инвазията на американската армия в Афганистан. Тази операция доведе до срамното бягство от централноазиатската държава миналата година.

 

Инвазията в Афганистан, припомня авторът на статията, беше последвана от атака срещу Ирак. Разликата обаче е, че австралийските войски все още окупират тази страна заедно с американските си „колеги“.

 

„Това е история, която трябва да имате предвид, когато слушате пъргавото бърборене на австралийския премиер за ненарушимостта на националните граници и правото на правителствата да бъдат свободни от страх от инвазия и окупация. Това е урок, който неговото собствено правителство би било добре да научи първо“, каза О’Нийл.

 

Обобщавайки, авторът на статията твърди, че Западът няма морално право да обвинява Русия за специалната операция в Украйна. Според него нито едно от влиятелните западни правителства не може да „хвърли камък“ по Москва, защото всички те „не са без грехове“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа