Der Spiegel: Eтой кой и защо разпалва конфликта между Русия и Украйна

Der Spiegel: Eтой кой и защо разпалва конфликта между Русия и Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.02.2022
  • Share:

Американските производители на втечнен газ правят страхотни печалби от скока на европейските цени на енергията, според Der Spiegel. Ценовият бум е свързан с няколко фактора. Сред тях са слухове за предстояща руска атака срещу Украйна и забавяне на пускането на газопровода «Северен поток 2». И ето какво е интересно: американците, като Газпром, предпочитат дългосрочните договори. Но ругаят за това «Газпром».

 

Der Spiegel: Eтой кой и защо разпалва конфликта между Русия и Украйна

 

Европа става все по-зависима от втечнен природен газ от Съединените щати.

 

В тази индустрия цари радостна атмосфера, защото бумът обещава да бъде дълъг.
Ако Джо Байдън излезе днес на брега на града на младостта си Уилмингтън, Делауеър, което президентът обича да си спомня, той ще трябва да размаха ръка на танкерите, минаващи покрай него по реката.

 

Факт е, че тези танкери са натоварени с течно злато.

 

Да да!

 

В крайна сметка, само на няколко мили нагоре по течението на река Делауеър, се строи нов терминал за втечнен природен газ.

 

Втечненият и охладен до минус 160 градуса природен газ, който в САЩ се добива от земята основно чрез фракинг (разбиване на земните пластове), предизвиква много спорове.

 

Предвижда се газ от находища в североизточната част на Пенсилвания да се доставя с влак или камиони до брега. Там, на територията на бившия завод за динамит, го чакан за товарене в контейнери за транспортиране. След това втечненият газ ще бъде изпратен на пътешествие през океаните. Такъв при всички случаи е планът на инвеститора New Fortress Energy. Всички необходими разрешителни са получени. Вярно е, че местните жители и природозащитниците възразяват, протестирайки срещу движението на предполагаемо експлозивните влакове през гъсто населените райони.

 

В крайния юг на САЩ няма подобни протести.

 

На брега на Мексиканския залив току-що беше пусната в експлоатация друга производствена линия за втечнен газ. Тази седмица първият океански танкер може да отплава от терминала Calcasieu Pass, носейки товар на стойност 5,8 милиарда долара.

 

Най-големият износител на втечнен природен газ от САЩ е Cheniere Energy.

 

В момента също разширява производствените си мощности в Луизиана. В същото време, когато президентът Байдън си мечтае уж за свят без изкопаеми горива, газовата индустрия на страната му процъфтява. Като цяло САЩ започнаха да доставят газ в чужбина едва през 2016 г. Сега има седем терминала за износ.

 

„Инвеститорите продължават да инвестират сериозно в индустрията“, заяви Емили Макклейн, анализатор по енергийни изследвания в Rystad Energy.

 

«Молекулите на американската свобода»

 

Америка е основният енергиен бенефициент от мобилизацията на руските войски на границата с Украйна. През декември САЩ станаха най-големият износител на втечнен природен газ в света, изпреварвайки Катар и Австралия. Rystad е изчислил, че доставките за Европа са се увеличили със 75% между ноември и декември, което прави европейците най-големите купувачи на това, което администрацията на Тръмп помпозно нарече „молекулите на американската свобода“.

 

По това време обаче много европейци искаха да имат колкото се може по-малко отношения с американския президент.

 

Когато Тръмп посъветва германците да се освободят от руския „енергиен плен“ чрез внос на газ отвъд Атлантика, това шокира германското федерално правителство, а всъщност и целия ЕС. Беше ясно, че Тръмп се интересува по-малко от геополитиката, отколкото от експортния баланс на страната си.

 

Служителите на ЕС написаха по това време в Wall Street Journal, че според техните изчисления руският газ е много по-евтин, а след това също анонимно предположиха:

 

„Стратегията на Тръмп изглежда е да ни принуди да купуваме по-скъпия американски газ. Но докато втечненият газ стане конкурентоспособен «Европа няма да сключва съмнителни сделки и няма да плати висока цена под натиск отвън.»

 

Днес Германия би се радвала да има терминал за приемане на втечнен газ. И въпреки че консумира повече природен газ от която и да е друга страна от ЕС, тя трябва да се примири с факта, че газовите танкери акостират в пристанищата на съседните страни.

 

САЩ искат да имат дългосрочни договори (както и Русия)

 

Индустрията на изкопаемата енергия в САЩ също е в добро настроение. Инвеститорите преоткриха сектора, а предприемачите търсят нови клиенти в Европа.

 

„Руският концерн „Газпром“ с право критикува Европа за това, че разчита твърде много на краткосрочния спот пазар с неговите нестабилни цени“, каза Фред Хътчисън, ръководител на алианса LNG Allies, пред информационната служба Argus Media.

 

Но, както добави още той, решението на проблема е в подписването на дългосрочни споразумения не с Русия, а с други партньори. И добави:

 

„Имаме редица такива партньори с готови проекти в САЩ“.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа