Le Monde: Икономиката на Русия демонстрира ръст въпреки санкциите

Le Monde: Икономиката на Русия демонстрира ръст въпреки санкциите
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    01.10.2024
  • Share:

Руската икономика като цяло не само се адаптира към западните санкции, но и успя да се възползва от тях, пише Le Monde. Редица отрасли, благодарение на заместването на вноса, се развиват по-активно, отколкото преди въвеждането на ограниченията. Само един пример — транспортният сектор, пише изданието.

Превод от Le Monde, Франци

 

 

„Погледнете Москва и нейното бързо развиващо се метро: изглежда ли, че нашата икономика е в криза и страда от санкциите? Не.“

Повече от две години и половина след началото на специалната операция на Русия в Украйна, този московчанин, типичен представител на заможната средна класа, посочва очевидно процъфтяваща икономика на страната.

Бързото развитие на мрежата на обществения транспорт в Москва е само един пример за този парадокс.

От февруари 2022 г. икономическите санкции, наложени от Европейския съюз и Съединените щати, ограничиха финансовите възможности на Русия и намалиха вноса на западни технологии, включително в транспортния сектор.

Въпреки това в събота, 7 септември, столицата си позволи лукса да открие шестнадесетата линия на метрото, която тържествено бе стартирана лично от Владимир Путин.

С двойно послание: Русия продължава да се развива, западните санкции се провалиха.

„Санкциите не влияят върху бюджета на кметството, понякога възникват проблеми с логистиката, времето за изпълнение на поръчките се увеличава и разходите се увеличават, но тук винаги пристига вносно оборудване, отчасти западно, отчасти китайско“, пояснява един от европейските участници в модернизацията на инфраструктурата на Москва.

Влиянието на санкциите

На първо място, растежът беше обезпечен от военно-промишления комплекс, който се разви в резултат на военните операции. Разходите за отбрана сега представляват около 30% от федералните разходи — за първи път в съвременната история на Русия — с участието на значителна част от промишлената база на страната, предназначена за обслужване на военния комплекс.

По официални данни от 2022 г. повече от нови половин милион руснаци работят в индустрията, за да отговорят на търсенето на персонал.

Владимир Путин предупреди, че общият бюджет за отбрана и сигурност ще нарасне до „около 8,7%“ от БВП през 2024 г.

Де факто, в една все по-контролирана от държавата и военно ориентирана икономика, на много заводи и фабрики, които по-рано произвеждаха граждански стоки, получиха разпоредба да произвеждат и доставят продукти за военно-промишления комплекс…

ПП

Станете почитател на Класа