Унгария: „В момента не сме в опасност“

Унгария: „В момента не сме в опасност“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2022
  • Share:

Унгарският министър на отбраната Тибор Бенко каза в четвъртък по време на интервю за InfoRadio, че страната му не се нуждае от разполагане на войски на НАТО на нейна територия.


Високопоставеният служител потвърди съобщенията, че САЩ и НАТО преговарят с всички държави-членки на Алианса, граничещи с Русия, Украйна или и с двете, за допълнително разполагане на войски от блока. Бенко обаче подчерта, че „Унгария вече е създала такава национална сила, развила е такива национални способности, че в настоящата ситуация няма нужда да се разчита на други чужди сили и войски".


„В сегашната ситуация ние не смятаме за уместно, нито искаме тук да бъдат разположени подкрепления от НАТО", заяви министърът.


Според Бенко "Унгария в момента не е в непосредствена опасност в тази ситуация и не вижда необходимост от прегрупиране на военните сили". Освен това той посочи, че „трябва да се търси дипломатическо решение и да се насърчат останалите членове на НАТО и всички участници да разрешат тази ситуация чрез диалог".


Що се отнася до възможното приемане на Украйна в НАТО, Бенко отбеляза, че докато Будапеща първоначално подкрепила инициативата, позицията й се промени, когато Киев демонстрира „неприемливо поведение" за потенциален член на Алианса.


"Украйна действаше срещу унгарците, живеещи в Закарпатието и се държеше неприемливо за Алианса. След това правителството запазва позицията, че Украйна не е готова да се присъедини, тъй като не отговаря на очакванията на НАТО", заяви Бенко.


Киев и Будапеща отдавна имат разногласия относно отношението на украинските власти към етническото унгарско малцинство в Закарпатието, регион в Западна Украйна, известен също като Закарпатия. Регионът остава под унгарско управление до началото на 20-ти век, като минава в различни ръце няколко пъти и се озовава като част от Съветския съюз след Втората световна война. Отношенията между Украйна и Унгария бързо се влошиха, когато властите в Киев приеха противоречив закон за образованието, който сериозно ограничи правата на етническите малцинства да се преподават в училищата на майчиния им език.


Освен това през 2018 г. спорът ескалира, когато украинските медии излъчиха кадри, за които се твърди, че унгарски консул предава паспорти от страната си на етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна. Скандалът, усложнен от факта, че притежаването на двойно гражданство е технически незаконно според украинското законодателство, доведе до експулсиране на дипломати.

 

В понеделник Пентагонът постави 8500 войници в повишена готовност за възможна пратка за подсилване на Алианса. В петък президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че скоро ще изпрати редица войски в страните членки на НАТО и Източна Европа. "Ще преместя американски войски в Източна Европа и страните от НАТО скоро. Не са много", каза той.

Станете почитател на Класа