Москва отговори на исканията на Дъблин

Москва отговори на исканията на Дъблин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2022
  • Share:

Руското посолство в Дъблин публикува изявление в събота, потвърждаващо, че военноморските учения, насрочени от руския флот за следващата седмица, ще се проведат извън изключителната икономическа зона на Ирландия.


В текста, подписан от посланик Юрий Филатов, се посочва подробно, че решението е взето от руския министър на отбраната Сергей Шойгу „в отговор на искания на ирландското правителство, както и от риболовната организация Irish South and West Fish. Този ход е жест на добра воля от Русия", се казва в изявлението.


„Тази седмица писах на моя колега, руския министър на отбраната, за да го помоля да преразгледа военноморските учения край ирландското крайбрежие. Днес следобед получих писмо, потвърждаващо, че руските учения ще бъдат преместени извън изключителната икономическата зона на Ирландия. Приветствам този отговор", написа Коуни в Twitter.


Въпросните учения трябва да се проведат между 3 и 8 февруари. Те са част от поредица от военноморски учения, обявени от руското министерство на отбраната в четвъртък миналата седмица. Тогава Русия посочи, че ученията ще се проведат „във всички зони на отговорност на флотите". Общо в тях ще участват над 140 военни и логистични кораба, над 60 самолета, хиляда единици военна техника и близо 10 000 военнослужещи.

Станете почитател на Класа