Кметът на Истанбул - кошмарът на Ердоган

Кметът на Истанбул - кошмарът на Ердоган
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2022
  • Share:

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) провежда кампания на сплашване и омраза срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу (на снимката), което парадоксално го позиционира като перфектен претендент срещу президента Реджеп Тайип Ердоган за следващите президентски избори през 2023 г. Според анкети, ако двамата се изправят един срещу друг, Имамоглу ще победи Ердоган с 48,7% на 36,6%.

 

Турският светски държавен истеблишмънт беше шокиран, когато млад и войнстващ ислямист спечели кметските избори в най-големия турски град Истанбул през 1994 г.

 

„Който спечели Истанбул, печели Турция“, често казваше Реджеп Тайип Ердоган, по това време кмет на Истанбул. Историята ще докаже, че е прав.

 

 

Мандатът на Ердоган като кмет на Истанбул приключи през 1997 г., когато той рецитира проислямистко стихотворение.

„Джамите са нашите казарми,

куполите – нашите шлемове,

минаретата – нашите щикове,

а вярващите – нашите войници“

 

Това му донесе 10-месечна присъда за „разпалване на религиозна омраза“, четири месеца от които той излежа. През 2002 г. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган победи на националните избори.

 

Оттогава Ердоган няма конкуренция, първо като министър-председател на Турция, а от 2014 г. и като президент. Наблюдателите са съгласни, че умело изработеният образ на Ердоган като „жертва на авторитарен, светски режим“ му е помогнал да печели избори след други.

 

„Хората го виждаха като човек от другата страна на релсите, когото системата несправедливо е наказала“, пише Сонер Чагаптай, автор на „Империята на Ердоган“.

 

По ирония на съдбата човекът, превърнал се в най-лошия кошмар на Ердоган, следва подобен път. През март 2019 г., когато надпреварата за общински избори напредваше, ислямистките партии контролираха Истанбул – заедно със столицата на Турция Анкара – от 1994 г.

 

Кандидатът на Ердоган за Истанбул беше с обещаващ шанс: бившият премиер Бинали Йълдъръм. Опозицията обаче – включително социалдемократи, либерали, някои националисти и кюрди – се обедини зад Екрем Имамоглу, тогава малко известен районен кмет в Истанбул.

 

По време на подготовката за изборите партийните служители и тролове на Ердоган започнаха клеветническа кампания срещу Имамоглу. Един заместник-председател на ПСР говори за "много въпросителни" около етнорелигиозната идентичност на Имамоглу, настоявайки от него да докаже, "че вашият дух, сърце и ум са с турската нация".

 

Пропагандна машина започна да твърди, че Имамоглу е крипто-грък, както и че неговите поддръжници са гърци, маскирани като мюсюлмани. Той беше обвинен и за връзки с кюрдски терористи.

 

Преброяването на гласовете на 31 март 2019 г. се оказа политическо фиаско за Ердоган и неговата привидно непобедима ПСР: Имамоглу спечели с малка разлика от 13 000 гласа (в град с 18 милиона души).

 

Контролираната от ПСР Върховна избирателна комисия взе решение за повторение на изборите на 23 юни. Този път Имамоглу спечели с разлика от 800 000 гласа, шокирайки Ердоган и неговата гигантска партийна организация.

 

Само две години по-рано Ердоган каза: „Ако загубим Истанбул, губим Турция“.

 

След възстановяването на турската демокрация през 1983 г., което последва военен преврат през 1980 г., нито един кандидат на кметските избори в Истанбул не беше успял да спечели с такова мнозинство: Имамоглу спечели 54% от гласовете в сравнение с 45% за кандидата на ПСР -- и в сравнение с 25% за Ердоган на изборите през 1994 г.

 

Резултатът от изборите предизвика кампания на сплашване и омраза срещу Имамоглу, което, парадоксално, го издигна като перфектен претендент срещу Ердоган за следващите президентски избори през 2023 г.

 

През първите дни на пандемията Covid-19 Ердоган стартира национална дарителска кампания, чрез която по-богатите турци, физически лица или фирми могат да помогнат на по-бедните турци. С други думи, правителството на Анкара ще събира пари от хората, за да помогне на хората. Не е изненадващо, че кампанията събра смущаващите 245 милиона долара в страна с 83 милиона души - и повечето от тях идват от контролирани от правителството компании.

 

Успоредно с кампанията на Ердоган, Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш стартираха местни кампании за събиране на дарения в помощ на най-бедните в двата най-големи града в Турция. Но имаше проблем. Правителството каза, че градските съвети според закона трябва първо да получат разрешение от Министерството на вътрешните работи, за да стартират инициативи за набиране на средства.

 

Имамоглу и Яваш заявиха, че други контролирани от правителството общини също набират дарения, за да помогнат на работници и собственици на малък бизнес, които са загубили доходите си поради коронавируса. Да, каза правителството, но те получиха разрешение, докато Истанбул и Анкара не. Изглежда, че Ердоган не е искал опозиционните кметове да придобият по-нататъшна популярност, като помагат на бедните.

 

През 2020 г. Vakıfbank, държавен кредитор, замрази сметката на община Истанбул, след като даренията за коронавирус достигнаха 130 милиона долара. МВР започна наказателно производство срещу двамата кметове по обвинения в незаконно набиране на средства.

 

„Жалко“, беше всичко, което каза Имамоглу. В по-нататъшни прояви на гняв централното правителство в Анкара също се опита да спре кампанията на община Истанбул за продажба на евтин хляб на най-бедните турци.

 

В един странен епизод миналата година Министерството на вътрешните работи започна разследване срещу Имамоглу за „незачитане на гробницата на султан Мехмет II“ – визирайки османския султан, който завладява Истанбул през 1453 г.

 

Беше образувано разследване и кметът на Истанбул беше извикан да направи изявление. Какво беше нарушението? Изглежда, че Имамоглу при посещение през 2020 г. е влязъл в гробницата на султан Мехмет II със скръстени на гърба си ръце! Доказателство? Снимка, показваща Имамоглу пред гробницата със скръстени зад себе си ръце.

 

„Според мен“, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу, „това [поведение] е престъпление“.

 

„Чувствам толкова много срам“, отговори Имамоглу, „от името на министъра“.

 

Въпреки това, вътрешният министър отново се опита да отстрани Имамоглу. На 27 декември министерството започна разследване срещу стотици служители в община Истанбул, обвинени във връзки с терористични групи.

 

Разследването обхваща 455 души, работещи в общината и общински компании, за които се предполага, че са свързани с кюрдски екстремисти, заедно с над 100, за които се твърди, че са свързани със забранени леви и други незаконни групи.

 

Общината протестира, че никой от служителите й няма криминално досие, по данни на Министерството на правосъдието. Да, признават от МВР, това е вярно. Но според ведомството, "терористите" са личности, които се разследват.

 

Турция стана по-смешна от карикатура: вътрешният министър не знае, че всеки заподозрян е невинен, докато не се докаже вината? Изглежда, че "терористите" на министъра всъщност са хора, които са разследвани за връзки с незаконни организации, но които не са преследвани - камо ли да бъдат признати за виновни от съда.

 

Този вид сплашване, което допълнително преследва Имамоглу в очите на избирателите, просто ще повиши популярността му - във време, когато рейтингите на Ердоган рязко падат.

 

Проучванията на Metropoll Research показват, че рейтингът на одобрение на Ердоган е 38,6% - това е най-ниският му рейтинг от 2015 г.

 

Анкетите показват, че популярността му изостава от тази на трима потенциални съперници на президентските избори. Проучване на Sosyo Politik Field Research Center показва подкрепата за ПСР на Ердоган на 27%, срещу 37%, които казват, че са гласували за партията на последните парламентарни избори през 2018 г.

 

Националистическият съюзник на ПСР в парламента, MHP, е свидетел на 6,3% спад от 7,3%, които казват, че са гласували за партията през 2018 г.

 

Най-новото проучване на Metropoll установи, че кметовете на Истанбул и Анкара имат удобна преднина пред Ердоган за президентските избори. Ако двамата кандидати се изправят един срещу друг в изборите, проучването показа, Имамоглу би победил Ердоган с 48,7% до 36,6%.

 

Би било преждевременно да се заключи, че ще има историческа промяна в турската политика през 2023 г. Все пак съобщенията са реални, както и страховете, паниката и все по-безразсъдното управление на Ердоган.

 

 

Бурак Бекдил, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа