Най-мощните паспорти в света през 2022 г

Най-мощните паспорти в света през 2022 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2022
  • Share:

Британската компания Henley & Partners, специализирана в консултации за гражданство и глобално пребиваване, публикува списък, класиращ паспортите на 199 държави, според това дали са повече или по-малко благоприятни за пътуване през 2022 г.


Според класацията, която се основава на данни, предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и не взема предвид последните временни ограничения, наложени от коронавируса, Япония и Сингапур имат – на теория – най-мощните паспорти. в света, позволяващи на притежателите им да посещават без визи 192 държави.


Южна Корея е изравнена с Германия на второто място в списъка: гражданите на двете държави имат възможност да пътуват без визи до 190 държави. Останалите от първите 10 позиции са доминирани от членове на Европейския съюз – Финландия, Испания, Италия, Австрия и Франция; заедно с Обединеното кралство, САЩ, Нова Зеландия, Норвегия и Швейцария на шесто място (186); и Австралия и Канада на седмо (185).


Сред страните от Латинска Америка Чили остава на челните позиции в региона, като се нарежда на 16-о място, със 174 дестинации, за които не се нуждаете от виза. Аржентина е на позиция 19 (170), следвана от Бразилия на 20 (169) и Мексико на 25 (159).


Руските граждани могат да влизат без виза в 119 държави.


Междувременно Афганистан, чиито граждани могат да посещават само 26 държави без виза, е на дъното на списъка. Освен това сред най-неблагоприятните паспорти за пътуване, чиито притежатели имат възможност да пътуват свободно до по-малко от 40 дестинации, са тези на Ирак, Сирия, Пакистан, Йемен, Сомалия, Непал, Палестина и Северна Корея.


Както Henley & Partners отбеляза в доклада, увеличаващите се ограничения за пътуване, които бяха въведени в хода на пандемията, доведоха до най-голямата глобална разлика в мобилността в 17-годишната история на класацията. Докато притежателите на японски, шведски и американски паспорти могат да посетят повече от 180 дестинации без виза, гражданите на Ангола, Камерун и Лаос могат да посетят само около 50, отбелязват изследователите.


Въпреки това компанията прогнозира по-голяма несигурност относно пътуванията и мобилността за тази година, като се има предвид увеличението на случаите на варианта Омикрон на коронавируса.


„Паспортите и визите са сред най-важните инструменти, влияещи върху социалното неравенство по света, тъй като те определят възможностите за глобална мобилност", каза Кристиан Х. Келин, президент на Henley & Partners. „Границите, в които сме родени, и документите, които имаме право да притежаваме, са не по-малко произволни от цвета на кожата ни. Най-богатите държави трябва да насърчават положителната имиграция, за да помогнат за преразпределението и балансирането на човешките и материалните ресурси по света", добави той.

Станете почитател на Класа