Северна Корея с поредно изпитание на "хиперзвукова ракета".

Северна Корея с поредно изпитание на "хиперзвукова ракета".
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2022
  • Share:

Северна Корея заяви, че е изпробвала успешно нова хиперзвукова ракета, като лидерът Ким Чен-ун е присъствал на изстрелването. Длъжностни лица в Сеул твърдят, че оръжието е модернизиран модел на системата, тествана миналата седмица.


„Пробното изстрелване имаше за цел да направи окончателно потвърждение на цялостните спецификации на разработената хиперзвукова оръжейна система", съобщи държавната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) в сряда, позовавайки се на теста, проведен предния ден, добавяйки, че ракетата е поразила целта си в морето на около 1000 километра (620 мили).


Севернокорейският вожд, който присъствал на теста, „подчертава необходимостта от укрепване на стратегическата военна мощ на страната както в качество, така и в количество. Последното изстрелване ясно доказа превъзходната маневреност на бойната глава - хиперзвуков планер", според изданието.


Тестът на оръжието във вторник идва само дни след подобно изстрелване край източното крайбрежие на Северна Корея - първото по рода си за годината - за което Пхенян също каза, че е тествана хиперзвукова ракета. Военните служители в Южна Корея отбелязаха известно „подобрение" на боеприпаса оттогава, като казаха, че той лети със скорост от 10 Мах или 10 пъти по-висока от скоростта на звука. Предишното изстрелване, на което се твърди, че Ким не е присъствал, е пътувало със 6 Мах.


Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин изрази известна тревога и загриженост след последния тест, като същевременно помоли официалните лица да „измислят необходимите мерки, за да гарантират, че няма да има по-нататъшно напрежение в междукорейските отношения и така нашите хора да не се чувстват нервни ."


Междувременно индо-тихоокеанското командване на Вашингтон заяви, че е „запознато с теста във вторник, който подчертава дестабилизиращото въздействие на незаконната оръжейна програма на Северна Корея", но добави, че изстрелването не представлява заплаха за американския персонал или територия.

Станете почитател на Класа