Кедми отказва да счита събитията в Казахстан като опит за «цветна революция»

Кедми отказва да счита събитията в Казахстан като опит за «цветна революция»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

След потушаването на действията на въоръжени групировки в Казахстан, експертите излагат различни версии за причините за събитията, опитвайки се да установят кой стои зад демонстрациите и погромите. Според израелския политолог Яков Кедми протестите в Казахстан не трябва да се считат за опит за „цветна революция“.

 

Кедми отказва да счита събитията в Казахстан като опит за "цветна революция"

 

 

Анализаторът счита, че целта на протестиращите е била да се промени ситуацията в Казахстан и да се използват местните граждани за това. Бунтовете са инициирани от враждуващи помежду си сили.

 

«На политическата арена играят всякакви политически и опозиционни елементи. По принцип говорим за олигархични, престъпни кланове в миналото, които се радват на подкрепа от Запада», подчерта политологът в интервю за портала «Спутник на руски».

В същото време, според експерта, протестантите се радвали на финансовата подкрепа извън страната.

 

Специалните служби на западните страни се опитват по този начин да повлияят на вътрешнополитическата и икономическа ситуация в Казахстан, както и на геополитическия баланс на силите в региона.

Според Кедми обаче страните, заинтересовани от държавет преврат, едва ли ще успеят. Групите бунтовници и протестиращи действат изолирано, техните покровители, които влизат в конфликт помежду си, нямат единен център за управление на ситуацията, допълни експертът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа