«Гром»: Предстоят учения на руската ядрена триада

«Гром»: Предстоят учения на руската ядрена триада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

Според представители на руското министерство на отбраната командно-щабните учения „Гром“ ще се проведат в началото на 2022 г. с използване на трите компонента на ядреното оръжие на Русия. Това съобщи ТАСС.

 

"Гром": Предстоят учения на руската ядрена триада

 

 

Подобни маневри се извършват в Руската федерация всяка година. По време на учението подводници от Северния флот изстрелват междуконтинентални балистични ракети по мишена в полигона Кура (полуостров Камчатка), а подводниците от Тихоокеанския флот поразяват обект на полигона Чижа в Ненецкия автономен окръг. Освен това учебно-бойни пускове на крилати ракети се извършват от самолети от далечната авиация на въздушно-космическите сили на Руската федерация.

 

Очевидно предстоящите учения имат за цел да затвърдят изявленията на Кремъл, Министерството на отбраната и руското външно министерство през последните седмици.

 

По-рано руското външно министерство предложи на американската страна да се откаже от разполагането на ядрени въоръжения извън нейна територия. Проектът за двустранен договор, предложен от Руската федерация, предвижда и отказ от инфраструктурата за разполагане на подобни оръжия в други страни.

 

Междувременно по-голямата част от задграничния ядрен арсенал на Съединените щати е базиран в Европа. Според Центъра за контрол и неразпространение на оръжията миналата година, около сто американски ядрени оръжия се намират в Германия, Италия, Белгия, Турция и Холандия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа