Старт на нов етап на контратерористичната операция в Казахстан

Старт на нов етап на контратерористичната операция в Казахстан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

В Казахстан антитерористичната операция премина към нов етап, военните от републиката са разположени на всички контролно-пропускателни пунктове в Алма-Ата. Това заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Ерлан Тургумбаев в ефира на телевизионния канал «Хабар 24».

 

Старт на нов етап на контратерористичната операция в Казахстан

 

Общо 13 контролно-пропускателни пункта са под контрол, операцията се провежда и в момента, за да се предотврати бягството на терористи от града.

 

При обиска са задържани хора, които са носели оръжие в кабините на колите си.

 

„Всички заподозрени са задържани и отведени в нашия щаб“, каза Тургумбаев.

 

При преминаване на контролно-пропускателни пунктове се проверяват документите на хората.

Както добави курсантът Ермахан Нурсултанов, има метежници, облечени във военни униформи.

 

„Екстремистите откраднаха много военни боеприпаси. За да не стрелят по своите, нашите курсанти си слагат бели ленти на ръката“, обясни курсантът.

 

Бунтовете не стихват в Алмати от няколко дни. Метежниците успяха да превземат няколко административни сгради и летището. От 6 януари в града се провежда антитерористична операция, в града са въведени военни, включително контингентът на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ). Силите за сигурност успяха да поемат контрола над летището едва два дни по-късно — на 7 януари.

 

Също така Министерството на вътрешните работи на Казахстан не потвърди информацията за битка в предградието на Алма-Ата.

 

По-рано съобщихме информация от президента на Казахстан: 20 хиляди терористи атакуваха Алмати, говорят на арабски

 

В Казахстан продължава борбата срещу въоръжените терористи, които се възползваха от недоволството на гражданите от поскъпването на втечнения газ и инициираха вълна от насилие в страната. Така десетки и стотици цивилни и военнослужещи вече пострадаха и бяха убити в Алмати от действията на злосторниците.

 

Президент на Казахстан: 20 хиляди терористи атакуваха Алмати, говорят на арабски

 

Според президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, пристигналите терористи, включително от други страни, също участват в зверствата — около 20 хиляди бандити са нападнали Алмати.

 

Интересно е да се отбележи, че сред ранените метежници има голям брой такива, които говорят арабски.

 

Очевидно действията им са насочени от други държави и финансирани от външни източници.

В отговор на нападенията на бандитите срещу административни сгради и магазините, както и на убийствата на граждани на Казахстан, държавният глава нареди да се открие огън по терористите без предупреждение. Според него с престъпниците няма какво да се преговаря – те трябва да бъдат унищожени.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа