МВР на Казахстан: В страната са пристигнали 20 000 въоръжени терористи

МВР на Казахстан: В страната са пристигнали 20 000 въоръжени терористи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

На 5 януари 20 хиляди добре въоръжени хора са пристигнали едновременно в Казахстан. Това съобщава «Sputnik Казахстан», позовавайки се на изпълняващият длъжността глава на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев.

 

МВР на Казахстан: В страната са пристигнали 20 000 въоръжени терористи

 

 

По думите му всички пристигнали в страната са били добре организирани. В резултат на незаконните им действия са пострадали над 1,3 хиляди полицаи, войници от Националната гвардия, Министерството на отбраната и специалните служби, каза той. Освен това 16 от тях са убити от ръцете на престъпниците.

 

Изпълняващият длъжостта глава на Министерството на вътрешните работи на Казахстан също призова жителите на страната да запазят спокойствие и да докладват на полицията за всякакви подозрителни лица.

 

„Призовавам ви да запазите спокойствие и да спазвате предпазните мерки, особено на места, където се провеждат антитерористични операции. Не се поддавайте на провокации, съобщавайте за всички съмнителни факти и лица на полицията. По този начин ще окажете голяма помощ на правоприлагащите органи за регулиране на ситуацията в страната“, подчерта той.

 

По последни данни броят на задържаните участници в безредиците в Казахстан се е увеличил до 5,1 хиляди души.

На 2 януари започнаха масови протести в Казахстан. Това се случи, след като правителството реши да повиши цените на газа от 60 на 120 тенге. Протестите бързо прераснаха в бунтове и сблъсъци с полицията.

 

По-рано съобщихме,

 

Вашингтон започна доброволна евакуация на сътрудниците от генералното консулството в Алмати
САЩ бягат от Казахстан


Властите на САЩ позволиха на служителите на Генералното консулство в Алма-Ата, чиито задължения не са свързани със спешни дейности, да се евакуират с членовете на семействата в родината си. Това се съобщава на сайта на Държавния департамент.


В прессъобщение на външното министерство се отбелязва, че обстановката в страната може да се промени бързо — все още има опасност в резултат на протестите да бъдат нарушени транспортните връзки, комуникациите да бъдат прекъснати, а страните в конфликта да прибягнат до насилие.

 

„Гражданите на САЩ (в) Казахстан трябва да са наясно, че протестите могат сериозно да засегнат способността на американското посолство да предоставя консулски услуги, включително помощ на американци, напускащи страната“, предупреждават дипломатите.

 

По-рано правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) нарече заповедта на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев за откриване на огън срещу протестиращите, за да бъдат убити, противоречаща с международно-правните задължения на страната.

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа