Русия изпрати в Казахстан комплекси за РЕБ

Русия изпрати в Казахстан комплекси за РЕБ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

Руските въоръжени сили изпратиха своите съвременни електронни комплекси в Казахстан като част от колективната мироопазваща мисия на контингента на ОССЕ. Това съобщи на обществеността украинският портал «Милитарни».

 

Русия изпрати в Казахстан комплекси за РЕБ

 

 

Руснаците са прехвърлили голям набор от гореспоменатите средства в съседната централноазиатска държава. Списъкът включва: многофункционални станции за електронно разузнаване (РЕБ) и станции за електронно потискане (РЕП)  РБ-531Б «Инфауна», комплекси за радиоелектронна война (РЕБ) и радиоелектронно разузнаване (РТР) РБ-341В «Леер-3», както и мобилна телекомуникационна системи и друго специализирано оборудване.

 

Базата за «Инфауна» е унифицираното колесно шаси (УКШ) К1Ш1. Комплексът е предназначен за радиоразузнаване и заглушаване на радиокомуникациите на противника в обхвата на ултракъсите вълни. Той осигурява защита срещу радиоуправляеми минни експлозивни устройства чрез радиосмущения и защита на съседните бронирани военни машини от целенасочен вражески огън чрез разпръскване на аерозолна завеса.

 

През 2015 г. той беше забелязан в Донбас. През 2017 г. се появи модернизирана версия на комплекса, който гарантирано може да потиска 3G и 4G мрежите, както и да изпраща кратки съобщения до конкретни абонати. През лятото на 2018 г. БЛА на СММ на ОССЕ забеляза Леер-3 близо до украинското селище Чернухино. Именно от тези комплекси руснаците изпращат различни съобщения до украинските военни в Донбас от рода на „жена ти и децата те чакат у дома“ и други провокативни съобщения», уточнява интернет изданието.

 

 

 

 

 

Леер-3 използва БПЛА и хвърлящи устройства. Притежава висока конфликтна устойчивост в условията на активна работа на системите за радиоелектронна борба на противника. Занимава се със «заглушаване» на мобилните комуникации, имитация на работа на базовата станция за клетъчни комуникации в обхватите GSM 900 и GSM 1800 и изпращане на фалшиви сигнали.

 

Що се отнася до мобилните телекомуникационни комплекси (MTK), които са преместени от Руската федерация в Република Казахстан, те са предназначени да осигурят стабилни и добре защитени комуникации, закрити видеоконференции и друга съпътстваща работа на пунктовете за управление.

 

MTK са необходими и за предаване на поверителни и секретни данни, достъп до сателитни телевизионни канали, открити и секретни телефонни комуникации с възможност за достъп до мрежата ATС-Р на Министерството на отбраната на Руската федерация чрез сателитна комуникационна станция и чрез кабелни връзки. Освен това те могат да работят както като част от комуникационен център, така и самостоятелно, обобщива украинското издание.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа