Турска преса: „Признаването на Крим стана условие за помощта на Русия за Казахстан“

Турска преса: „Признаването на Крим стана условие за помощта на Русия за Казахстан“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2022
  • Share:

Русия е поставила определени условия на Казахстан в замяна на помощта за потушаване на масовите протести, бушуващи там. Това пише турският ислямистки и консервативен вестник Yeni Akit, който се придържа към ултрадесните възгледи.

 

Турска преса: „Признаването на Крим стана условие за помощта на Русия за Казахстан“

 

 

Протестите започнаха на 2 януари в Западен Казахстан и се разпространиха в цялата страна на фона на сериозното увеличение на цената на втечнения газ за превозни средства. Правителството на страната подаде оставка и властите обещаха да преразгледат въпроса с цените, но това не спря протестиращите, след което страната започна да се плъзга в хаос, отбелязва вестникът.

 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че се е обърнал към страните от ОДКБ за помощ за преодоляване на терористичната заплаха, запазване целостта на страната, възстановяване на реда и гарантиране на сигурността. Освен Казахстан, тази организация включва: Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан. След това се появиха подробности какво е поискала Руската федерация от Казахстан.

 

Условията включват четири точки: признаване на анексията на Крим, възстановяване на руския език като втори официален език, предоставяне на руски военни бази и автономия за руските малцинства, се твърди в публикацията.

 

Изданието обобщава, че в Казахстан вече е въведено извънредно положение и се водят сблъсъци между протестиращите и служителите по сигурността.

 

Според различни турски медии гореспоменатото издание е тясно свързано с настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Като се има предвид идеологическият компонент на тази публикация, можем да предположим, че тя може да предизвика всякакъв вид „сензации“ или провокации по отношение на Русия. По същия начин «украински патриоти» и други русофоби и антисъветисти от всички страни и националности действат по отношение на Москва.

 

Припомняме, че военно-политическото ръководство на Руската федерация не направи никакви официални изявления по този въпрос. Освен това нямаше дори „течове“ в медиите от руска страна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа