2022 г. започва с масивен метеорен дъжд

2022 г. започва с масивен метеорен дъжд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.01.2022
  • Share:

Метеорният поток Квадрантид ще достигне своя връх през нощта на 2 януари и в ранните сутрешни часове на следващия ден и може да бъде един от най-големите за годината, твърдят учените.


Хората ще могат да допълнят новогодишните си празненства, като видят това, което НАСА нарича „един от най-добрите метеорни дъждове за годината".


Метеорният поток Квадрантид се появява в началото на годината и може да произведе ярки метеори, огнени топки, които се разнасят по небето. Пикът на този метеорен поток съвпада с новолунието, което се случва предната нощ и прави нощното небе по-тъмно, като по този начин подобрява изживяването при гледане.


След полунощ хората ще могат да виждат падащи звезди в нощното небе. Този метеорен дъжд ще достигне връх само за няколко часа, изпращайки десетки метеори през небето на всеки час до около изгрев слънце.


Някои метеори ще могат да се видят, когато метеорният поток е извън пика си, като всичко ще намалее до 12 януари. За най-добро изживяване при гледане се препоръчва да отидете в тъмна зона, далеч от градските светлини.


„Трябва да можете да видите няколко метеора и през няколкото нощи преди и след това", каза НАСА. Метеорите ще дойдат от съзвездието Буутс, близо до Голямата мечка. Смята се, че източникът е изчезнала комета, наречена астероид 2003 EH1.

Станете почитател на Класа