Новото злато: В какви метали си струва да се инвестира през 2022 г.?

Новото злато: В какви метали си струва да се инвестира през 2022 г.?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.12.2021
  • Share:

Литий, алуминий и магнезий са металите, които обещават добра възвръщаемост на инвестициите през следващата година.

Според прогнозите на анализаторите на Bloomberg златото ще открадне шоуто от другите благородни метали през следващата година. Златото, платината и среброто обаче не са единствените метали, които могат да донесат добри доходи на инвеститорите, пише онлайн изданието Emerging Europe.

 

В разгара на битката за ограничаване на въглеродните емисии процъфтяват мед, никел и кобалт, които се използват за съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Литий, алуминий и магнезий, от които силно зависят глобалните технологични вериги, си проправят пътя към върха.

 

Литий

Литиевият карбонат е най-евтиният и лесен източник за производство на литиево-йонни батерии. Днешните цени на литиевите съединения чупят исторически рекорди и продължават да се покачват.

 

Пазарът се възстановява, а производителите на акумулатори за машини и превозни средства се нуждаят от все повече суровини.

 

Например тази година световната индустрия използва 430 хил. тона литиев карбонат. Според прогнозите количеството ще се увеличи до 1,8 млн. тона до 2030 г.

 

Извличането на литий е сложен и отнемащ време процес. Това обяснява дефицита на пазара и покачването на цените на неговите съединения.

 

Литиев хлорид на прах. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

 

Тези инвестиции трябваше да се помислят в началото на пандемията, когато производителите на батерии съкратиха производството поради намаляваща покупателна способност. Тогава цената на литиевия карбонат падна до 5 900 щатски долара за тон. Днес тон се продава за 30 900 щатски долара.

Наскоро анализатори от консултантската компания Evercore обявиха началото на „литиевото десетилетие“ и съветват да се инвестира в този метал.

 

Алуминий

 

Тази година алуминият показа рекорден скок в стойността си от 2000 щатски долара през януари до 3160 щатски долара през октомври, което е 13-годишен максимум.

 

Има няколко обяснения за рязкото покачване. Икономическото възстановяване засили търсенето на метали, включително алуминий. Повишаването на цените на енергията и производството на алуминий е изключително енергоемък процес; средно за производството на един тон алуминий в света са необходими 14 MWh електроенергия.

 

Военният преврат и прекъсването на доставките в Гвинея, втората по големина страна в света по запаси от алуминиева руда, породи сериозно прекъсване.

 

Най-важният фактор за растежа е ситуацията в Китай, най-големият производител на алуминий в света. От една страна, след наводнението в провинция Шанси, която произвежда 30 процента от електроенергията в страната, енергийната криза в Китай се влоши. От друга страна, страната продължава да се бори със замърсяването и определя квоти за опасни отрасли, включително алуминиеви фабрики.

 

Консултантската компания Wood Mackenzie съобщава, че ситуацията в Китай е довела до седем процента намаление на годишното производство на алуминий.

 

Анализаторите от консултантската компания Argus например смятат, че цените на този метал през 2022 г. няма да могат да се върнат към пиковите си стойности през 2021 г. поради променливото потребителско търсене.

 

Съхранение на алуминий. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

 

Вносът на алуминий в Китай обаче нараства, както и търсенето на световната икономика. Statista прогнозира, че пазарът на алуминий ще расте с 2,6% годишно и ще достигне 78,4 млн. тона до 2029 г. Днес ние консумираме 64,2 млн. тона алуминий годишно, което също е индикация за увеличаване на цената.

 

Това заключение потвърждава прогнозата на Goldman Sachs: до 2023 г. цената на алуминия ще се повиши до 3250 щатски долара за тон, а до 2025 г. – до 3500 щатски долара.

 

Магнезий

 

Дефицитът на магнезий води до тежка криза в автомобилната индустрия, тъй като този метал е необходим за получаването на леки и свръхлеки сплави.

 

Ситуацията с магнезия е много подобна на тази при алуминия. Най-големият производител на магнезий в света е Китай. Обемите намаляват, защото правителството на страната се опитва да намали вредните емисии преди Зимните олимпийски игри през 2022 г. Производството на магнезий изисква три пъти повече консумация на електроенергия от алуминия – около 40 MWh на тон.

 

Доскоро 60 процента от целия китайски магнезий се топеше в провинция Шанси. Този септември 35 от 50-те фабрики в Шанси бяха затворени. Тогава никой не знаеше как активно развиващата се автомобилна индустрия ще може да покрие липсващите обеми.

 

Не е изненадващо, че металът поскъпна от 2000 щатски долара за тон в началото на годината до 10 000 щатски долара през септември.

 

Европейската асоциация на автомобилните производители алармира, че ако запасите от магнезий се изчерпят, автомобилните фабрики в цяла Европа ще бъдат затворени.

 

Китайските фабрики възобновиха производството през октомври и цената на магнезия падна до 5500 щатски долара за тон. Според прогнозите на CRU Group, поради доминирането на Китай в сегмента, дефицитът на магнезий ще се задържи.

 

 

Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа