Русия обяви изтеглянето на над 10 000 войници от региони близо до границата с Украйна

Русия обяви изтеглянето на над 10 000 войници от региони близо до границата с Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2021
  • Share:

Командването на Южния военен окръг на руското министерство на отбраната съобщи в събота, че повече от 10 000 войници, разположени в региони близо до границата с Украйна, сега се изтеглят в своите гарнизони.


Новината идва на фона на напрежението между Русия и НАТО и спекулациите в западните медии за предполагаемите планове на Москва да нахлуе в Украйна в началото на 2022 г., на фона на концентрацията на руски войски близо до границата със съседната страна.


От Министерството на отбраната уточниха, че военните се изтеглят след едномесечни учения. „Бойни тренировки бяха проведени в тренировъчни лагери в районите на Астраян, Волгоград и Ростов (граничещи с Украйна), Ставропол и Кубан, републиките Северен Кавказ и Крим (граничи с Украйна), както и във военни лагери на Южния военен окръг в Абхазия, Армения и Южна Осетия", уточниха те.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова осъди на пресконференция факта, че около 10 000 военни инструктори от Запада, включително 4 000 от САЩ, в момента са в Украйна. В този смисъл тя припомни, че милитаризацията на Украйна се увеличава с всеки изминал момент, като страната получава не само определени видове въоръжение и военна техника, но и военни специалисти от НАТО.


На 9 декември началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили, армейски генерал Валерий Герасимов, по време на брифинг отхвърли като „фалшиви" съобщенията в медиите за предполагаема руска инвазия в Украйна. Той също така смята, че страните членки на Атлантическия алианс обръщат "прекомерно" внимание на движенията на руските войски вътре в страната.


"Преместването на подразделения в хода на бойната подготовка е рутинна практика за въоръжените сили на всяка държава. Военните дейности се извършват на национална територия, така че не изискват уведомяване", каза Герасимов.

Станете почитател на Класа