Шефът на СЗО за празниците даде предупреждение „живот или смърт“

Шефът на СЗО за празниците даде предупреждение „живот или смърт“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.12.2021
  • Share:

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че празничните събирания могат да доведат до нарастване на Covid-19, позовавайки се на бързо разпространяващия се вариант Omicron, като същевременно предложи празненствата да бъдат отложени или направо отменени.


Говорейки по време на брифинг в Женева в понеделник, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че „трябва да се вземат трудни решения, за да защитим себе си и другите от вируса", като призова тези, които планират празнични срещи, да ги преосмислят на фона на продължаващата здравна криза.


„Всички сме болни от тази пандемия. Всички искаме да прекарваме време с приятели и семейство. Всички искаме да се върнем към нормалното, но това ще означава отмяна или отлагане на събитията. По-добре е да отмените сега и да празнувате по-късно, отколкото да празнувате сега и да скърбите по-късно".


Докато ранните данни от Южна Африка показват, че Omicron - последният вариант на безпокойство за Covid-19, определен от СЗО - може да покаже по-леки симптоми от другите щамове, Тедрос каза, че има "последователни доказателства, че новата мутация се разпространява значително по-бързо отколкото по-рано открития вариант Delta, и че Omicron може да бъде резистентен към съществуващите ваксини".


Главният учен на СЗО Сумя Сваминатан също каза пред репортери, че би било „неразумно" да се правят каквито и да било широки заключения от по-обещаващите данни от Южна Африка, като Тедрос добави, че „дори вариантът да е по-малко тежък, самият брой случаи може да затрупа здравните системи по целия свят".


Въпреки тези предупреждения, някои служители на СЗО предложиха повече оптимизъм по време на брифинга в четвъртък, като главният експерт по спешни случаи на агенцията Майк Райън изрази надежди, че Covid-19 в крайна сметка ще се превърне в „относително леко заболяване, лесно за предотвратяване и лечение с нови разработени лекарства и ваксини".


Друг експерт от СЗО, Абди Махамуд, също отбеляза, че „докато се наблюдава общо намаляване на нивата на антителата на фона на разпространението на Omicron, ранните открития показват, че друга форма на имунитет, предоставена от Т-клетките, е останала непокътната, т.е. това, от което наистина се нуждаем за силна защита ".

Станете почитател на Класа