ООН прие резолюция за борба срещу възвеличаването на нацизма, САЩ и Украйна гласуваха против

ООН прие резолюция за борба срещу възвеличаването на нацизма, САЩ и Украйна гласуваха против
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.12.2021
  • Share:

Общото събрание на ООН в четвъртък прие предложена от Русия резолюция за борбата срещу възвеличаването на нацизма. Документът е озаглавен „Борба с прославянето на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за изостряне на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност".


Според резултатите от гласуването резолюцията получи подкрепата на 130 държави, 49 нации се въздържаха, като само САЩ и Украйна се противопоставиха на инициативата.


Резолюцията препоръчва на страните „да предприемат конкретни мерки в законодателната и образователната сфера и в съответствие с международните си задължения по отношение на правата на човека, за да предотвратят преразглеждането на резултатите от Втората световна война и отричането на престъпленията срещу човечеството и военните престъпления извършени по време на Втората световна война".


Авторите на документа остро осъждат инцидентите, свързани с възхвалата и пропагандата на нацизма. Освен това резолюцията настоятелно призовава държавите да изкоренят расизма, дискриминацията, омразата и насилието на основата на етническа принадлежност, националност, религия или убеждения.


Русия внася една и съща резолюция всяка година от 2015 г. насам, но САЩ и Украйна се противопоставяха всеки път на документа. Представителите на северноамериканската страна твърдят, че забраната на „прославянето на нацизма" противоречи на Първата поправка на Конституцията относно свободата на изразяване.


На 25 октомври руското външно министерство посочи, че в политиката на Украйна се налага линия, прославяща нацизма и това се проявява в решението на властите на страната да преразгледат резултатите от Втората световна война. Според институцията изкривените интерпретации на исторически събития целят култивиране на националистически настроения сред населението.

Станете почитател на Класа