Изключването на Русия от SWIFT е нереалистично

Изключването на Русия от SWIFT е нереалистично
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2021
  • Share:

Вариантът с евентуалното изключване на Русия от системата SWIFT изглежда нереалистичен поради твърде високата икономическа взаимозависимост между Русия и Европа, заяви германският политически анализатор Янис Клуге в интервю за N-TV. Клуге отбеляза също, че хипотетичното спиране на «Северен поток 2» може да се случи само в случай на рязко изостряне на ситуацията в Украйна, което също е малко вероятно.

 

Немски политолог: Изключването на Русия от SWIFT е нереалистично

 

 

Изключването на Русия от системата SWIFT едва ли е реалистичен вариант, заяви германският политически анализатор Янис Клуге в интервю за N-TV. Преди това подобна мярка беше използвана срещу Иран, но Русия е много по-силно вплетена в световната икономика.

 

Както отбелязва Клуге, изключването на Русия от SWIFT напълно ще унищожи търговията между Русия и Европа в сегашния й вид.

 

„Съмнявам се, че германски или други европейски компании ще се опитат да удължат санкциите, тъй като това може да доведе до други последствия. Подобен сценарий изглежда просто невъзможен в светлината на енергийната зависимост от Русия“, цитира изданието Клуге.

 

Сривът на търговията с Русия ще има особено сериозни последици за Германия, която има тесни икономически връзки с Москва, добавя Клуге. Политологът припомня, че дори съобщението за включването на руската компания «Русал» от САЩ в черните списъци през 2018 г. е предизвикало значителен стрес в Европа, тъй като «Русал» е доставчик на алуминий за много европейски предприятия.

 

Що се отнася до хипотетичните санкции срещу «Северен поток 2», те са възможни само в случай на рязко изостряне на ситуацията в Украйна, каза Клуге. В същото време е малко вероятно Русия да започне открито нахлуване в Украйна поради твърде високите рискове. Според политолога Москва ще продължи да оказва натиск, като се стреми към изпълнение на Минските споразумения „в руската им  трактовка“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа