NATO: Готови сме за диалог с Русия, но при едно условие

NATO: Готови сме за диалог с Русия, но при едно условие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2021
  • Share:

НАТО: готови сме за диалог с Русия, но тя трябва да изтегли войските си от Украйна

 

НАТО обяви готовността си за «съдържателен» диалог с Русия, но за целта Москва трябва да предприеме «конкретни стъпки», се казва в изявлениеjf на Северноатлантическия алианс. Страните от блока отново изразяват загриженост относно „неоправдано струпване“ на руска военна мощ близо до границите на Украйна и предупреждават Кремъл: НАТО ще предприеме „необходимите мерки“ за защита на всички членове на алианса. Но Украйна не е включена в тях.

 

NATO: Готови сме за диалог с Русия, но при едно условие

 

 

Ние сме сериозно обезпокоени от значителното, непредизвикано и неоправдано струпване на руска военна мощ по границите на Украйна през последните месеци и отхвърляме фалшивите твърдения на Русия за провокации от Украйна и НАТО. Призоваваме Русия към незабавна деескалиция, към работа по дипломатическите канали и изпълняване на международните си задължения за прозрачност на военната дейност.

 

Сериозно оценяваме последиците от настоящата ситуация за сигурността на алианса. Винаги ще реагираме решително на всяка ескалация на ситуацията по отношение на сигурността, включително чрез укрепване на нашите колективни отбранителни способности, ако е необходимо. НАТО ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността и отбраната на всички членове на алианса. По-нататъшната агресия срещу Украйна ще има огромни последици и за това ще трябва да се плати висока цена. НАТО ще продължи да работи в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни и международни организации, включително с ЕС.

 

Отново потвърждаваме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и призоваваме Русия да изтегли войските си от Украйна в съответствие с международните си задължения. Подкрепяме правото на всички държави да определят своето бъдеще и външната си политика без външна намеса. Отношенията на НАТО с Украйна са въпрос само на Украйна и 30-те членки на алианса. Категорично отхвърляме всеки опит за разкол в сигурността на съюзниците.

 

Готови за смислен диалог с Русия. Отново я каним на заседанието на Съвета НАТО-Русия в близко бъдеще. Наясно сме с последните руски предложения относно европейската сигурност. Декларираме много ясно, че диалогът с нея трябва да се основава на реципрочност, да отчита опасенията на НАТО относно действията й, да се основава на основните принципи и фундаменталните документи за европейската сигурност и да се осъществява в координация с европейските партньори в НАТО. Ако Русия предприеме конкретни стъпки за намаляване на напрежението, ние ще бъдем готови да работим за укрепване на мерките за изграждане на доверие. ОССЕ също остава подходяща платформа.

 

НАТО е отбранителен съюз и ще продължи да се стреми към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион. Ние сме обединени и решени да защитаваме и отбраняваме всички съюзници.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа