НАТО отхвърли призива на Русия за мораториум върху разполагането на ракети

НАТО отхвърли призива на Русия за мораториум върху разполагането на ракети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2021
  • Share:

НАТО отхвърли призива на Русия за забрана на разполагането на ракети със среден обсег на действие в Европа, като същевременно обвини Москва за нарушаване на договора INF, който беше напуснат от САЩ.


В отговор на руско предложение за мораториум върху разполагането на такива ракети в Европа, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече идеята „недостоверна".


„Предложението на Русия за мораториум не е достоверно, защото имахме забрана и те нарушиха тази забрана", каза Столтенберг, позовавайки се на Договора за ядрени сили със среден обсег (INF), знаково споразумение за сигурност от 1987 г., от което САЩ едностранно се оттеглиха. още през 2019г.
Повтаряйки обвиненията на блока, че Москва е нарушила вече несъществуващия договор, като е разположила ракетни системи, забранени в неговия обхват, той поиска Русия да ги демонтира, преди да предложи преговори за мораториум.


Генералният секретар на НАТО имаше предвид ракетата 9M729, известна също под отчетното име на НАТО SSC-8 Screwdriver. 9M729 е крилата ракета с наземно изстрелване, предназначена за използване с мобилни пускови установки. Вашингтон и НАТО многократно твърдяха, че ракетите са създадени в нарушение на Договора INF, който забранява балистичните ракети, крилати и крилати ракети с обсег на действие от 500 до 5500 км. Ракетите 9M729 в крайна сметка бяха цитирани от администрацията на Тръмп като претекст за напускане на споразумението INF.


Москва обаче твърди, че боеприпасите са създадени в „пълно съответствие с договора и могат да летят до 480 км". Русия също така твърди, че самите САЩ са нарушили вече несъществуващия договор чрез системите Mk-41 Aegis Ashore, разположени в Европа.


Докато Вашингтон представя системите само като част от своята противоракетна отбрана, Русия многократно изтъква, че Mk-41 могат да се използват за изстрелване на крилати ракети като Томахоук.


През последните седмици Русия призова за създаване на всеобхватно споразумение за сигурност, като предложените ограничения за разполагане на ракети идват като част от него. Москва също даде знак, че няма доверие в обещанията на НАТО за неразгръщане на такива ракети, настоявайки, че тези гаранции трябва да идват в правно обвързваща форма. Позицията беше повторена от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който предупреди, че Москва може в крайна сметка да бъде принудена да разположи такова оръжие в самата Европа.

Станете почитател на Класа