Финландското разузнаване потвърди...

Финландското разузнаване потвърди...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2021
  • Share:

Команващият финландските отбранителни сили от 1 август 2019 г. генерал Тимо Кивинен заяви в интервю за финландската държавна телевизионна и радиокомпания Yle (Yleisradio Oy), позовавайки се на данни на военното разузнаване, че счита за възможна „руска атака срещу Украйна“ през следващите месеци. Според информацията, с която разполагат служителите на финландското разузнаване, Русия е «концентрирала» около 100 хиляди свои войници на границата с Украйна и се очаква «инвазията да започне през януари».

 

Финландското разузнаване потвърди: Руската инвазия в Украйна ще започне през януари

 

 

«Нито една страна не иска да използва военни средства на първо място. Те се използват се само, когато целите не се постигат по друг начин. Понастоящем има изключителна концентрация на войски», добави генералът.

 

Той уточни, че «всички страни» водят преговори за намиране на изход от сегашната ситуация. В същото време финландските отбранителни сили се подготвят за „различни сценарии“.

 

«Възможно е да започнат военни действия. Не казвам, че това ще се случи, но е възможно. Ние съответно регулираме собствените си дейности. Но в непосредствена близост до Финландия в момента не се случва нищо, което би могло да предизвика безпокойство», добави генералът.

 

В същото време Кивинен отбеляза, че «няма изгледи за бърза промяна към по-добро във военно-стратегическата ситуация» в Балтийско море. Той подчерта, че „ако започнат открити военни действия в посока Украйна“, това ще има последствия и за целия балтийски регион.

 

Така генералът от Хелзинки просто потвърди всички необосновани твърдения за Москва, родени в Лондон и Вашингтон, придавайки им местна специфика за Балтийско море. Много руснаци дори не подозират, че 5-милионната «неутрална» Финландия има собствено военно разузнаване. Но такава структура съществува.

 

Сега тя активно се присъедини към какофонията от западните гласове, които „разкриват агресивните намерения на гигантска Русия спрямо бедната Украйна“.

Очакваме с нетърпение изявления от разузнавателните служби на други „неутрални“ държави, които трябва да послужат като не по-малко „убедително доказателство за злобата на Москва“ към Киев и да покажат на трансатлантическата общност, че ненапразно получават заплата.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа