Действията на Русия предивикаха паника сред украинските военни

Действията на Русия предивикаха паника сред украинските военни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2021
  • Share:

CNN: Украйна е обезпокоена от увеличаването на броя на руските войски на границата

 

 

Украинското военно ведомство твърди, че Русия е увеличила броя на войските си на границата, според CNN. Това е «тревожно» за Запада, отбелязва авторът на статията. Чуждестранните политици обаче изглежда не обръщат внимание на думите на Путин, че Русия води миролюбива външна политика, но в същото време тя е в правото си да защитава собствените си граници.

 

CNN: Действията на Русия предивикаха паника сред украинските военни

 

 

Украинските военни твърдят, че Русия е увеличила броя на войските си близо до украинската граница до 120 000, като е разположила там допълнителни сухопътни, въздушни и военноморски сили.

Според последната оценка на ситуацията със сигурността на украинското министерство на отбраната, която продължава да се следи, след множеството учения на Русия «военна и друга военна техника като танкове, бойни машини и ракети «Искандер» остават близо до границата с Украйна.

 

В тази оценка се посочва, че Русия редовно „премества и струпва своите военни части и подразделения, за да поддържа напрежението в региона“. Това й позволява „бързо да формира ударни групи и създава основата за оперативно попълване на жива сила“.

 

Постоянното укрепване на групировката на войските по руско-украинската граница е тревожно за украинските и западните лидери. Миналата седмица CNN съобщи, че руските войски, разположени на украинската граница, могат да започнат бързо нахлуване по всяко време, както и да изградят маршрути за доставка, въздушни медицински части и да складират гориво за продължителен конфликт.

Въпреки това руският президент Владимир Путин определи като провокативни изявленията, че Русия ще атакува Украйна.

 

„Русия провежда миролюбива външна политика, но има правото да гарантира своята сигурност“, каза той в сряда на телевизионна пресконференция.

 

Путин подчерта, че Кремъл е загрижен за перспективата за присъединяване на Украйна към НАТО.

По време на онлайн разговорите във вторник, които на моменти станаха много напрегнати, президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин да не нахлува в Украйна. А Вашингтон подготвя серия от строги икономически санкции, в случай че руските войски започнат офанзива.

 

Американските представители заявиха след разговора във вторник, че той не е изяснил дали Путин е взел решението за започване на офанзивата.

В понеделник министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников заяви, че концентрацията на руските войски е опит да се всее страх и безпокойство в Украйна, както и да се попречи на Киев да се приближава към НАТО и Европейския съюз.

 

«Такое сосредоточени»е их войск вдоль нашей границы, его главная цель для них — начать процесс дестабилизации внутри нашей страны, остановить нас на нашем пути. Но мы идем в НАТО, мы идем в ЕС», — сказал Резников CNN.

 

Русия също засилва дейността си в съседна Беларус, която граничи с Украйна на север, според последната украинска оценка. В доклада се казва, че някои части на руската армия се намират в близост до руско-белоруската граница „на разстояние 260 километра от държавната граница на Украйна“.

 

В доклада се отбелязва, че Русия също е започнала активно да събира разузнавателна информация за Украйна. Броят на разузнавателните полети по украинската граница, над Черно и Азовско море се е утроил в сравнение със същия период на миналата година.

 

Байдън в сряда изключи изпращането на американски войски за защита на Украйна в случай на военна ескалация. Въпреки това Съединените щати ще доставят малки оръжия и боеприпаси на въоръжените сили на Украйна тази седмица като част от пакет за военна помощ от 60 милиона долара, който беше одобрен тази година, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

 

Очаква се Байдън да проведе разговор с украинския президент Владимир Зеленски в четвъртък.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа