Американски законодатели предизвикват Китай с пътуването до Тайван

Американски законодатели предизвикват Китай с пътуването до Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2021
  • Share:

Делегация на Конгреса на САЩ посети Тайван, отхвърляйки искането на Китай да отмени посещението на фона на нарастващото геополитическо напрежение около самоуправляващия се остров.


Петима членове на Камарата на представителите на САЩ пристигнаха в Тайван в четвъртък за срещи с правителствени служители, след като честваха американския празник на благодарността с американските войски в Южна Корея. Посещението, което отбеляза второто пътуване до Тайван този месец от членове на Конгреса, беше обявено като усилие за обсъждане на икономически въпроси и въпроси на сигурността, като същевременно потвърждава ангажимента на САЩ към тайванците.


Конгресмен Елиса Слоткин (Д-Мичиган) каза, че когато в сряда се появи новината за това пътуване, нейният офис е получил директно съобщение от китайското посолство, което я призовава да отмени срещите в Тайпе.


„Настоятелно призоваваме конгресменката незабавно да отмени планираното посещение в Тайван и да не подкрепя и насърчава сепаратистките сили за независимост на Тайван, за да не нанесе огромни щети на китайско-американските отношения и мира и стабилността на Тайванския проток", се казва в съобщението.


Конгресменката добави, че желае да обсъди проблемите с веригата за доставки с тайванците, като се има предвид, че островът е дом на най-големия доставчик на микрочипове за производителите на автомобили в Мичиган. Делегацията включва още трима демократи и един републиканец.


Пекин гледа на Тайван като на отцепила се провинция. Президентът Джо Байдън миналата седмица потвърди в продължителен телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин, „Вашингтон ще продължи да спазва Закона за отношенията с Тайван, включително политиката на единен Китай". Но тайванският президент Цай Инг-вен каза, че остава уверена, че САЩ ще защитят острова, ако той бъде атакуван от Китай.


Преговорите Байдън-Си очевидно са направили малко за намаляване на дрънкането със оръжия в региона. Разрушител на ВМС на САЩ премина през Тайванския проток във вторник, въпреки предишни оплаквания от Китай, че подобни ходове са провокативни. След предишното посещение на американските законодатели в Тайпе този месец, Пекин проведе военни учения в региона, за които тайвански служители казаха, че са нарушили въздушното им пространство.

Станете почитател на Класа