Австралия е „разтревожена“ от китайски шпионски кораб

Австралия е „разтревожена“ от китайски шпионски кораб
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2021
  • Share:

Канбера потвърди съобщенията за китайски шпионски кораб, забелязан край австралийското крайбрежие. Официални служители осъдиха „тревожното" действие, въпреки че отбелязаха, че Пекин е в рамките на правото си да плава в международни води.


Премиерът Скот Морисън призна, че китайски кораб за наблюдение е прекарал известно време близо до бреговете на страната му по-рано тази година, като каза, че корабът е подчертал „много сериозната ситуация" в Индо-Тихоокеанския регион, добавяйки, че Пекин не е нарушил морските закони в процеса.


„Мисля, че присъствието на ВМС на Китай – за което бяхме наясно и те ни следяха отблизо и ние ги следяхме отблизо – трябва да подчертае на австралийците, че има много сериозна ситуация в Индо-Тихоокеанския регион", каза Морисън пред репортери.


Морисън каза също, че очаква Пекин да позволи на страната му същата свобода на действие, когато плава със собствените си кораби в спорни райони на Южнокитайско море, където конкуриращите се териториални претенции са довели до дългогодишно напрежение между Китай и редица други регионални държави .


Министърът на отбраната Питър Дътън потвърди, че корабът е останал извън австралийски води и не е нарушавал законите. По-късно обаче той добави, че разполагането е „тревожно" и каза, че е в противоречие с реториката на Пекин за насърчаване на мира и сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион.


Коментарите на високо ниво за шпионския кораб идват на фона на нарастващите враждебни действия между Китай и Австралия, като се съобщава, че Канбера сега обмисля дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин - въпреки, че официалните лица изчакват решението на Вашингтон, преди да вземат своето. Обсъждането на потенциален бойкот беше предизвикано от критики относно предполагаемите нарушения на човешките права в Китай, а именно срещу неговото уйгурско мюсюлманско малцинство.


В допълнение към спора за Олимпийските игри, напрежението между Австралия и Китай се движи и от дългогодишен търговски спор, поради който Китай забрани вноса на австралийски въглища.

Станете почитател на Класа