Израел ограничава продажбите на шпионски технологии

Израел ограничава продажбите на шпионски технологии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2021
  • Share:

Съобщава се, че Министерството на отбраната на Израел поставя нови ограничения за това къде фирмите за киберсигурност от страната могат да продават своите инструменти за наблюдение и хакерство, като рязко стеснява списъка си с одобрени държави за подобни сделки.


По-специално от списъка отсъстват новите съюзници на Израел по миналогодишните споразумения: Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Jerusalem Post съобщи в четвъртък, че като намали списъка с одобрени държави на 37 от 102, Министерството на отбраната също е изключило „задкулисния съюзник Саудитска Арабия".


Държавите, оцелели от чистката, включват САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Япония, Южна Корея и десетки европейски държави, според израелския вестник Calcalist.


Този ход идва, след като Министерството на търговията на САЩ по-рано този месец постави в черния списък израелските фирми NSO Group и Candiru за предполагаемо доставяне на шпионски софтуер на правителства, които са използвали технологията за злоупотреба с правата на човека. „Тези инструменти също така дадоха възможност на чуждестранни правителства да провеждат транснационална репресия, практика на авторитарните правителства, насочена към дисиденти, журналисти и активисти извън техните суверенни граници, за да заглушат несъгласието. Такива практики застрашават базирания на правила международен ред", каза Вашингтон.


Apple обяви във вторник, че съди NSO заради шпионския софтуер за хакване на телефони Pegasus, за който се твърди, че е бил използван за заразяване на хиляди iPhone по целия свят. Хакването на тези телефони позволи на клиентите да се насочат към дисиденти, активисти, журналисти и политици, макар технологията от военен клас привидно е предназначена да се използва за предотвратяване на престъпност и тероризъм.


NSO е изправена пред изпадане в неизпълнение по кредит от 500 милиона долара на фона на правните проблеми и намаляващите приходи, според Moody's Investors Service.


Израелското министерство на отбраната каза пред Calcalist, че постоянно преоценява политиката си по отношение на износа на продукти за киберсигурност. „Държавата Израел одобрява износа на кибер продукти само за правителствени организации, които да бъдат използвани по начин и за целите на предотвратяване и разследване на престъпления и борба с тероризма", се казва в съобщението.

Станете почитател на Класа