Кисинджър: Срещата Байдън - Си Дзинпин даде добро начало за изглаждане на двустранните отношения

Кисинджър: Срещата Байдън - Си Дзинпин даде добро начало за изглаждане на двустранните отношения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2021
  • Share:

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност отбеляза, че "двете страни разбират, че е невъзможно да се определи победител без риск от унищожаване на човечеството"

 

 

Виртуалната среща на върха между САЩ и Китай е дала добро начало за изглаждане на двустранните отношения и избягване на открити конфликти. Това мнение изрази бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на американския президент Хенри Кисинджър по време на Новия икономически форум, който се откри в хибриден формат в Сингапур в сряда, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Президентът на [САЩ] Джо Байдън и [китайският] президент Си Дзинпин направиха добро начало, което трябва да бъде последвано от дискусии по същество, които ще доведат до насоките, посочени от лидерите по време на виртуалната среща на върха“, каза 98-годишният дипломат. Според него САЩ и Китай минават в отношенията си „през планински проход, намирайки се до скала, откъдето човек може да тръгне в различни посоки“.

Кисинджър отбеляза, че Вашингтон и Пекин „трябва да се движат към модел, при който споровете взаимно се смекчават, и двете страни разбират, че е невъзможно да се определи победител без риск от унищожаване на човечеството“. Той също така призова Съединените щати и Китай „да приемат факта, че конфликтите между големи технологично напреднали сили не трябва да бъдат допускани, за да се запази човечеството“.

Освен това дипломатът посочи важността да се търсят области за сътрудничество в областта на изкуствения интелект, като предупреди, че „съперничеството може да доведе до трагични последици“.

Байдън и Си Дзинпин се срещнаха във вторник по пекинско време (понеделник вечерта във Вашингтон) чрез видео връзка и разговорът им продължи повече от три часа. Това е първата среща между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г. Преди това те си разменяха съобщения и говориха по телефона. Последният телефонен разговор между Байдън и Си Дзинпин се проведе на 10 септември.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа