Планът на имперска Япония за нахлуване в СССР

Планът на имперска Япония за нахлуване в СССР
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.11.2021
  • Share:

Японската императорска армия възнамерявала да нахлуе в СССР и да завземе огромни територии в Сибир и руския Далечен изток, когато Съветският съюз все още е губил войната от нацистките нашественици на Западния фронт.


Тези планове, които така и не се осъществиха поради победата на Червената армия и целия съветски народ, бяха оповестени в нова серия документи, разсекретени от Руската Федерална служба за сигурност по повод 73-тата годишнина от разпускането на Токийският трибунал, основният международен процес, който осъди военните престъпления, извършени от политическото и военно командване на имперска Япония.


Документите датират от началото на 1946 г., когато съветските следователи са разпитвали затворници, докато са подготвяли обвиненията си срещу японски офицери и официални лица. Протоколите от тези разпити и преводите на писмените показания на четирима генерали, полковник и съветник от японската вътрешна служба са изпратени на съветския лидер Йосиф Сталин и неговия външен министър Вячеклав Молотов.


Част от тези материали по-късно бяха предадени на представителя на СССР в съдебния процес, който продължи от 3 май 1946 г. до 12 ноември 1948 г., но съдът в Токио не се фокусира конкретно върху този провален план на Японската империя.


Сред тези изявления е и това на Тошио Хошико, началник на полицията в окупирана Манджурия. Той разкрива, че очаква „съветско въстание на населението срещу Москва, от което императорската армия ще се възползва, за да започне настъплението си срещу войските. на СССР". Според неговите показания, японските служители са били инструктирани как да действат в този сценарий и в същото време да предотвратят бунтуването на манджурското население срещу японската окупация. „Още през 1941 г. Япония извършва в Манджурия всички необходими приготовления за нападението срещу Съветския съюз", заявява Хошико.


„Всички тези високопоставени служители, свидетелстват, че японското правителство е подготвяло война срещу СССР в продължение на много години. Японският Генерален щаб е разработил свой собствен план за атака срещу Съветския съюз, подобен на операция „Барбароса", с кодовото име „Кантокуен"", обобщи Абабумов, главен отговорник за разследванията.


Съветско-японската война приключва през септември 1945 г., няколко месеца след капитулацията на нацистка Германия. След победата СССР си възвърна южната част на остров Сахалин и Курилските острови, загубени след Руско-японската война от 1904 -1905 г.

Станете почитател на Класа