Meta разработва синтетична кожа, която ще даде на роботите усещане за допир

Meta разработва синтетична кожа, която ще даде на роботите усещане за допир
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2021
  • Share:

Разпознаването на докосване е проблем, който индустрията на роботиката все още не е разрешила, но Meta (известна доскоро като Facebook) обяви тази седмица, че възнамерява да сложи край на този проблем с вид тънка синтетична кожа за машини, наречени "ReSkin" , която възпроизвежда докосване на човешко ниво във физическия свят.


Естествените рецептори в кожата позволяват на хората да възприемат физически атрибути като температура, текстура, тегло и дори физическото състояние на обекта. Въпреки че роботизираните части могат да бъдат оборудвани с аудиовизуални знания чрез модел, базиран на изкуствен интелект, липсата на тактилна чувствителност в момента е спирачка. Тези знания са от особено значение за Meta, тъй като компанията се опитва да изгражда метавселена с разширена реалност, виртуална реалност и опит със смесена реалност.


Именно там ReSkin се опитва да запълни празнината в иновациите. Отделът за изкуствен интелект на Meta създаде синтетична кожа, която е с дебелина само 2-3 милиметра и е достатъчно издръжлива, за да извърши повече от 50 000 физически взаимодействия. Тази кожа е изработена от деформируем еластомер, в който са вградени магнитни частици.


Магнитните сигнали, генерирани от тези частици, се записват и след това се преобразуват в полезни данни, като точка на контакт и количество приложена сила. Компанията твърди, че ReSkin може да открие сила от 0,1 нютон върху обекти с дебелина до 1 милиметър. Тя може да бъде особено полезна за агенции като НАСА, която в момента тества полуавтономни роботи за изпълнение на широк спектър от задачи в космоса.


Едно от най-големите предимства на тази нова технология е ниската й цена, според разработчиците. Отделът за изкуствен интелект на Meta подчертава, че производството на 100 листа ReSkin струва по-малко от 6 долара и че разходите могат да бъдат допълнително намалени с масовото производство. Когато кожата се износи, тя може лесно да бъде свалена и заменена с нова. Може да се приложи и към роботизирани ръце и човешки ръце, докато изпълнява ежедневни задачи за събиране на критични данни за обучение на модели на изкуствен интелект.


В допълнение, Meta уточнява, че ReSkin може да бъде интегрирана с други сензори, които записват визуални и звукови сигнали за създаване на мултимодални набори от данни. За да демонстрират нейната ефективност, експертите я приложиха към роботизирани ръце, които манипулират меки плодове, за да демонстрират тяхното тактилно усещане. Създадена в сътрудничество с университета Карнеги Мелън, кожата е с отворен код и се поддържа от алгоритъм за самоконтрол за обучение за улесняване на процеса на калибриране.

Станете почитател на Класа