Русия е блокирала доставката на въглища от Казахстан за Украйна

Русия е блокирала доставката на въглища от Казахстан за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.11.2021
  • Share:

През април 2019 г. Москва, в отговор на разширяването от Киев на списъка на руските стоки, забранени за внос, забрани износа на петрол и нефтопродукти за Украйна и разреши износа на въглища само със специални разрешения

 

 

Русия е преустановила транзита на въглища от Казахстан за Украйна, всички доставки за ноември са блокирани, съобщи председателят на украинската парламентарна комисия по енергетика Андрей Герус, цитиран от „Взгляд“ и Агенция "Фокус".

„Техническото блокиране се случва на ниво руските железници, които не потвърждават преминаването на влакови композиции с такива въглища през Русия“, написа той в канала си в Telegram.

Герус уточни, че ограничението е наложено само на енергийно ниво, то не се отнася за доставката на коксови въглища.

Герус каза миналия петък, че Русия ще спре доставките на енергийни въглища за Украйна от 1 ноември. В същото време парламентаристът изрази мнение, че това „прилича на енергийна война“.

 

http://epicenter.bg/images/news/102021/thumbs/main_1634110903.jpg

В Москва спирането на доставките на въглища за Украйна се обяснява с нарастващите нужди в Русия.

„Русия ще доставя на Украйна други видове въглища през ноември и ще стане износител на повече от половината от доставките на всички въглища, закупени от Киев“, обещаха от Министерството на икономическото развитие на Русия.

През октомври парламентът на Русия обвини украинските власти в пълен провал на подготовката за отоплителния сезон поради недостатъчни покупки на въглища и газ и призова украинците да се подготвят за студа.

Припомняме, че през април 2019 г. Москва, в отговор на разширяването от Киев на списъка на руските стоки, забранени за внос, забрани износа на петрол и нефтопродукти за Украйна и разреши износа на въглища само със специални разрешения.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа