САЩ: „Китай може вече да има ядрена триада и ще произведе 1000 ядрени бойни глави до 2030 г.“

САЩ: „Китай може вече да има ядрена триада и ще произведе 1000 ядрени бойни глави до 2030 г.“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2021
  • Share:

Пентагонът заяви в сряда, че Китай увеличава производството на своя ядрен арсенал "с ускорени темпове" и може да произведе най-малко 1000 ядрени бойни глави до 2030 г., надминавайки оценките, направени миналата година от Министерството на отбраната на Съединените щати.


„Ускоряващият се темп на ядрената експанзия на КНР може да позволи на КНР да разполага с до 700 ядрени бойни глави до 2027 г. КНР вероятно ще се стреми да има най-малко 1000 бойни глави до 2030 г., надхвърляйки скоростта. и размера, прогнозиран от Министерството на отбраната през 2020 г.", гласи годишният доклад за китайската военна мощ, публикуван от Министерството в сряда.


От Пентагона увериха, че „ Китай инвестира и разширява броя на своите платформи за ядрено снабдяване по суша, море и въздух и изгражда необходимата инфраструктура, за да подкрепи това голямо разширяване на своите ядрени сили, с цел да модернизира, диверсифицира и разшири своите ядрени сили". В доклада се посочва, че " Китай може вече да има ядрена триада", която включва балистична ракета с въздушно изстрелване с ядрени способности на сушата и в морето.


Според изданието „Китай също строи стотици нови силози за междуконтинентални балистични ракети и е на прага на голямо разширяване на силата на такива оръжия ". В документа се уточнява, че през 2020 г. азиатската страна е изстреляла повече от 250 балистични ракети, надхвърляйки броя на изстрелванията си през 2018 и 2019 г. въпреки пандемията от COVID-19.

Станете почитател на Класа