Google „агресивно преследва“ договор с Пентагона за облачни услуги

Google „агресивно преследва“ договор с Пентагона за облачни услуги
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2021
  • Share:

Съобщава се, че компанията майка на Google, Alphabet, ухажва Пентагона с надеждата да спечели голям договор за изчисления в облак, известен като „Joint Warfighter Cloud Capability"– наследник на проекта „Военни облаци".


"Технологичният гигант агресивно преследва договора", съобщи New York Times, цитирайки четирима души, запознати с въпроса. Google разглежда проблема като приоритет, определяйки го като „жълт код" - извънредна ситуация във вътрешните документи, се твърди в доклада.


Google работи усилено зад кулисите, за да осигури договора, отклонявайки значителна част от ресурсите си и изтегляйки инженери от други проекти, за да подготви жизнеспособно предложение за Пентагона, според Times.


Съобщава се, че главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан се срещнал с началника на щаба на военновъздушните сили генерал Чарлз К. Браун, за да представи облачните технологии на фирмата. Въпреки че не е ясно дали срещата е довела до някакво споразумение между страните, Times съобщи, че Google се надява да се пребори за договора.


Joint Warfighter Cloud Capability, който е част от многомилиардната инициатива на Пентагона за модернизация, е наследник на облачния договор за 10 милиарда долара Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), който така и не се материализира поради продължителни правни спорове.


Amazon очакваше да спечели договора JEDI, но Пентагонът го възложи на Microsoft през 2019 г. Главният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос незабавно оспори решението, като се аргументира, че то е взето поради „лична враждебност към него от тогавашния президент Доналд Тръмп". След почти две години правни спорове Пентагонът в крайна сметка прекъсна проекта за няколко милиарда долари през юли. За разлика от JEDI, JWCC е предвидено да включва „множество доставчици ".


Въпреки че Пентагонът първоначално заяви, че само Amazon и Microsoft са подходящи за договора, служителите не изключиха, че други участници могат да влязат в уравнението, ако преценят, че могат да изпълнят специфичните изисквания. Пентагонът заяви, че е завършил пазарно проучване миналия месец и се очаква договорите да бъдат възложени до април 2022 г.


Разкривайки инициативата през юли, Министерството на отбраната заяви, че „ JWCC е предназначен да засили такива способности на бойците като съвместно командване на всички домейни и инициатива за изкуствен интелект и ускоряване на данните".

Станете почитател на Класа