Китай: САЩ използват правата на човека като претекст за налагане на санкции срещу Русия

Китай: САЩ използват правата на човека като претекст за налагане на санкции срещу Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.09.2021
  • Share:

Китай критикува САЩ, че използват правата на човека като „претекст за налагане на санкции, затова твърдо се противопоставя на новите санкции срещу висши руски служители, наложени от законодателите на Вашингтон". Това заяви Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство.


„Ние вярваме, че всички държави трябва да спазват международното право, ние се противопоставяме на използването или заплахата от едностранни санкции, поддържаме, че всички държави трябва да разрешат различията си чрез преговори на равни начала и отхвърляме умишленото издаване на ултиматуми", каза Чунинг.


Миналата сряда Камарата на представителите одобри предложения бюджет за следващата финансова година, който включва ново изменение, внесено от члена на Демократическата партия в Ню Джърси Том Малиновски.


Законодателната инициатива дава на правителството шест месеца да обмисли налагането на санкции на 35 руснаци, включително журналисти, бизнесмени и членове на руското правителство, като премиера Михаил Мишустин, министъра на здравеопазването Михаил Мурашко и говорителя на президента на Русия Дмитрий Песков.


Реакцията на Кремъл не закъсня. Така самият Песков заяви „Налагането на нови санкции срещу Русия от Вашингтон ще бъде най-лошият сценарий за развитие на двустранните отношения и ще подкопае значително духа от Женева", позовавайки се на срещата на върха в Женева през юли между президентите Владимир Путин и Джо Байдън.

Станете почитател на Класа