Пентагонът обяви успешен тест на хиперзвуков снаряд със скорост над 5 Mach

Пентагонът обяви успешен тест на хиперзвуков снаряд със скорост над 5 Mach
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.09.2021
  • Share:

САЩ успешно тестваха ракета, която достига скорост повече от пет пъти над скоростта на звука, съобщи Американската агенция за напреднали отбранителни проекти (DARPA).


Ракетата, построена от Raytheon Technologies, беше изстреляна от самолет секунди преди реактивният й двигател „scramjet", разработен от Northrop Grumman, да се задейства и ускори снаряда до хиперзвукови скорости.


Ракетата принадлежи към програмата за свръхзвукови крилати ракети HAWC, която изисква всмукване на въздух за изгаряне и показва най-доброто си представяне в атмосфера, наситена с кислород.


Благодарение на маневреността и скоростта, този тип снаряди е трудно да бъдат прихванати своевременно. Той поразява цели по-бързо от свръхзвукови ракети и има значителна кинетична енергия дори без висок заряд на експлозив.


„Летният тест беше успешна демонстрация на възможностите, които ще направят хиперзвуковите крилати ракети високоефективен инструмент за нашите изтребители", каза Андрю Нодлер, мениджър на програмата HAWC в Службата за тактически технологии на DARPA.

Станете почитател на Класа