Pfizer започва клинични изпитвания на перорално лекарство срещу COVID-19

Pfizer започва клинични изпитвания на перорално лекарство срещу COVID-19
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.09.2021
  • Share:

Американският фармацевтичен Pfizer започна клинични изпитвания фаза II / III при хора, на PF-07321332, перорално лекарство срещу COVID-19, според изявление на компанията.


По-конкретно, извършва се оценка на инхибирането на протеаза за covid-19 в пост-експозиционната профилактика (EPIC-PEP), за да се оцени това лекарство, което е кандидат за перорален антивирусен препарат, прилаган едновременно с ниска доза ритонавир за предотвратяване на нова заразяване с коронавирус.


Тестовете са част от глобална програма за клинични изследвания и включват хора на възраст над 18 години, които живеят в една къща с някой, който е дал положителен тест за SARS-CoV-2 след като са проявили симптоми.


„С продължаващото въздействие на COVID-19 по целия свят, ние вярваме, че борбата с вируса ще изисква ефективно лечение за хора, които се заразяват или са били изложени на вируса, допълвайки въздействието, което ваксините са оказали, за да се потушат инфекциите", обясни Микаел Долстен, главен научен директор и президент на изследванията, развитието и световната медицина на Pfizer.


В този смисъл той посочи, че ако клиничните изпитания са успешни, те смятат, че „тази терапия би могла да помогне за спиране на вируса на ранен етап, преди да е имал възможност да се възпроизведе широко, с потенциално предотвратяване на симптоматично заболяването при тези, които са били изложени и инхибиране появата на инфекция при други ".


Долстен вярва, че предвид продължаващото появяване и развитие на вариантите на SARS-CoV-2 и тяхното „огромно въздействие", тестваният орален антивирус може „потенциално да намали въздействието на Covid-19", не само в живота на отделните пациенти, но и на техните семейства и членове на техните домакинства."


Проучването EPIC-PEP фаза II / III е рандомизирано проучване, включващо до 2660 здрави възрастни на над 18 години. Те ще получават PF-07321332 или плацебо през устата два пъти дневно в продължение на 5 или 10 дни, за да оценят неговата безопасност и ефикасност. Резултатите от клинични изпитвания от фаза I показаха, че „препаратът е безопасен и се понася добре".

Станете почитател на Класа