Устройствата, които ще останат без интернет от 30 септември

Устройствата, които ще останат без интернет от 30 септември
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.09.2021
  • Share:

Милиони мобилни телефони, независимо дали Android или iPhone, както и други устройства, ще останат без достъп до интернет от този четвъртък, 30 септември, тъй като срокът на сертификата DST Root CA X3, необходим за проверка на сигурността на връзката, ще изтече на тази дата.


Според специалиста изследовател Скот Хелме, някои от устройствата, които ще бъдат засегнати от срока на годност, са тези, които имат следните компоненти за уеб навигация:


Windows по-ниско от XP SP3
MacOS по-ниско от 10.12.1
iOS по- ниско от система 10 ( iPhone 5 е най-стария модел, който може да бъде актуализиран до iOS 10)
Android по- ниско от 7.1.1
Mozilla Firefox по-ниска от версия 50
Java под версия 8


Клиентите, които ще продължат да бъдат засегнати от това изтичане, са „всички, които зависят от библиотеката на OpenSSL 1.0.2 или по-ранна версия, издадена на 22 януари 2015 г. и последно актуализирана като OpenSSL 1.0.2u на 20 декември 2019 г.", предупреждава експертът в поста си.
Възможните засегнати устройства включват:


мобилния телефон Blackberry, с версии по-ниски от 10.3.3
Jolla Sailfish OS, по-ниска от 1.1.2.16
PS 4 конзола с „фърмуер" (повече конзоли от предишно поколение, които не са актуализирани до скорошен фърмуер)


Професионалистът обаче обясни, че „тъй като старите устройства с Android не проверяват датата на изтичане на root сертификата, когато го използват, Let's Encrypt може да продължи да ги насочва към изтичащия root сертификат, без никакъв проблем за тези стари устройства".


Що се отнася до новия сертификат, той се нарича ISRG Root X1 с кръстосано подписване и ще бъде валиден до 30 септември 2024 г. За да възстановите защитените връзки с интернет, ще е необходимо да го актуализирате на старите устройства.

Станете почитател на Класа