Шолц: „Избирателите искат SPD да търси коалиция със Зелените и FDP, а не с блока на Меркел“

Шолц: „Избирателите искат SPD да търси коалиция със Зелените и FDP, а не с блока на Меркел“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.09.2021
  • Share:

Кандидатът на социалдемократите за следващия канцлер на Германия Олаф Шолц заяви, че неговата партия е получила мандат да формира правителство със Зелените и либералната FDP, а не със стария си партньор - дясноцентристкия блок на Меркел.


„Избирателите са казали много ясно кой трябва да формира следващото правителство. Те подкрепиха три партии - Социалдемократите, Зелените и FDP [Свободна демократична партия] - и това е ясният мандат, който гражданите на тази страна са дали. Тези три партии трябва да съставят следващото правителство", каза Шолц.


Шолц, кандидатът на Социалдемократическата партия (СДПГ) да замени Ангела Меркел като канцлер, направи своето изявление, след като партията стана първа в гласуването в неделя с 25,7%, докато нейният главен съперник, дясноцентристката ХДС / ХСС (Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз), показа най-лошото представяне от 1949 г. насам с 24,1% от гласовете. Партиите бяха управлявали страната в коалиция преди изборите.


Шолц добави, че „ХДС / ХСС са получили посланието на гражданите, че не трябва повече да са в правителството, а да минат в опозиция".

Станете почитател на Класа