Глобалната криза в доставките на енергия тласна цените на петрола до тригодишен връх

Глобалната криза в доставките на енергия тласна цените на петрола до тригодишен връх
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.09.2021
  • Share:

Цените на суровия петрол увеличиха ръста си в понеделник и достигнаха най-високите нива от 2018 г. насам, тъй като глобалните рафинерии не успяват да се справят с търсенето на гориво, което се очаква да достигне нивата преди пандемията към началото на следващата година.


Фючърсите на Brent за доставка през ноември нараснаха с 1,23% до над 79 долара за барел, което е най-високата цена от октомври 2018 г., докато американският бенчмарк West Texas Intermediate се повиши с 1,28% до близо 75 долара за барел, след серия от пет поредни седмици на ръст.


Това се дължи на бързото възстановяване на търсенето по целия свят, тъй като икономиките се отварят с облекчаването на пандемичните ограничения. В същото време се очаква ръстът на цените на природен газ да увеличи допълнително търсенето на петрол, тъй като потребителите сменят горивата. Въпреки това глобалният капацитет за рафиниране на петрол неизбежно се отразява на баланса между търсенето и предлагането.


Една от причините затягането на пазарите е, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и свързаните с тях производители, включително Русия, облекчават договорените производствени граници, но не достатъчно, за да задоволят глобалното търсене. Друга причина е, че екстремните метеорологични условия влияят на добива на суров петрол в САЩ.


„Нефтът продължава да бъде подкрепен от по-широки опасения за затегнатост на енергийните пазари. Търсенето изглежда така, сякаш в близко бъдеще ще бъде по-силно от очакваното" каза пред Bloomberg Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Group NV.

Станете почитател на Класа