Танкове и бойни самолети близо до границата с Косово

Танкове и бойни самолети близо до границата с Косово
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Сърбия премества танкове и други военни съоръжения към границата с Косово, показват видеоклипове, разпространяващи се онлайн. Напрежението между страната и отцепилия се регион скочи, след като Косово забрани сръбските номера на автомобили.


Голям брой сръбски основни бойни танкове бяха забелязани да се насочват към границата с Косово в събота. Клипове, които се разпространяват онлайн, показват множество бронирани машини, носени на плоски платформи, придружени от сръбски военни полицейски превозни средства.


Очевидно Сърбия е разположила поне два изтребителя за патрулиране на административната граница, показва друг видеоклип.


Демонстрацията на сила се случва на фона на ново напрежение между Сърбия и Косово, предизвикано от решението на Прищина да наложи на граничните контролно-пропускателни пунктове, всички превозни средства със сръбски регистрационни номера да получат временни табели, издадени от Косово, преди да им бъде разрешено да преминат в региона. Правилото влезе в сила в понеделник, като шофьорите, които искат да влязат в Косово от централна Сърбия, сега трябва да платят такса от 5 евро, за да получат временни табели „Република Косово", които са валидни за 60 дни.


Съобщава се, че косовската полиция също изземва сръбски регистрационни номера от шофьорите, живеещи в окръзи с мнозинство сърби в северната част на региона.


Забраната предизвика протести от етническите сърби, живеещи в северната част на отцепилия се регион. Те са блокирали два основни пътя в района, водещи до гранични пунктове. Контролните пунктове остават блокирани за пети пореден ден. Косовската полиция заяви, че пътищата са прекъснати с "превозни средства, тежки превозни средства, чакъл и т.н., на различни места към граничните пунктове Ярине и Бърняк".


В събота косовската полиция заяви, че са били нападнати две служби на вътрешното министерство в близост до граничните пунктове. Службата за регистрация на автомобили в град Зубин Поток бе запалена, а две ръчни гранати бяха хвърлени в службата по гражданска регистрация в град Звечан. Експлозивите обаче не са избухнали, съобщиха от полицията.


Косово, населено предимно с етнически албанци, се откъсна от Сърбия след бомбардировките на НАТО през 1999 г. Регионът едностранно обяви независимост през 2008 г. Въпреки че Косово е признато от около половината от страните членки на ООН, включително САЩ, то не получава универсално признание. Сред държавите, които отказаха да признаят неговия суверенитет, са Русия, Китай и Индия.

Станете почитател на Класа