Лавров критикува идеята на Байдън за „среща на върха за демокрацията“

Лавров критикува идеята на Байдън за „среща на върха за демокрацията“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Руският външен министър разкритикува идеята на САЩ за свикване на „среща на върха на лидери за демокрация", като я нарече „нов пример за блоков манталитет в стила на Студената война, който би разделил международната общност на „нас и тях".


Изказвайки се по време на петия ден от 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в събота, Лавров разкритикува настоящата външна политика на САЩ, обвинявайки Вашингтон, че се опитва да раздели международната общност на блокове в стила на Студената война.


През август американският президент Джо Байдън представи идеята за свикване на „среща на върха на лидери за демокрация" - и това, според Лавров, е ярък пример за тази разделяща политика.


„Участниците, разбира се, ще бъдат определени от Вашингтон, който претендира за правото да определя степента на съответствие на дадена държава с демократичните стандарти. По своята същност тази инициатива е съвсем в духа на Студената война и стартира нов идеологически кръстоносен поход срещу всички инакомислещи", заяви Лавров.


„Въпреки твърденията на американската администрация, че Вашингтон не иска да разделя света на блокове, основани на идеология, подобни събития служат само за доказване, че това наистина е неговата цел. В действителност срещата на върха за демокрация ще се превърне в стъпка към разделянето на света на „нас" и „тях"", предположи Лавров.


Очаква се предложената среща на върха да се проведе на 9 и 10 декември, като избраните от САЩ „лидери на демокрациите" ще се срещнат на виртуалната конференция. Декларираните цели на събитието са изключително неясни, като Белият дом ги описва като „като възможност за световните лидери да се изслушат един друг и своите граждани, да споделят успехи, да стимулират международното сътрудничество и да говорят честно за предизвикателствата пред демокрацията."

Станете почитател на Класа