Милиардер ще строи футуристичен устойчив град насред пустинята за 400 милиарда

Милиардер ще строи футуристичен устойчив град насред пустинята за 400 милиарда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Марк Лоре, американски милиардер и бивш изпълнителен директор на Walmart, разкри планове за създаване на устойчив метрополис до 2030 г., който трябва да бъде построен от нулата в американската пустиня.


Проектът се дефинира като „Нов град в САЩ, който определя глобален стандарт за градския живот, разширява човешкия потенциал и се превръща в модел за бъдещите поколения".


Амбициозното предложение за създаване на пространство от над 600 квадратни километра на стойност 400 милиарда долара обещава екологична архитектура, устойчиво производство на енергия и водна система, устойчива на суша, според CNN.


Планирането на „15-минутния град Телоса" ще позволи на жителите да имат достъп до своите работни места, училища и услуги в рамките на четвърт час път с кола от домовете си. В момента компанията разглежда като възможни места за построяването му щатите Невада, Юта, Айдахо, Аризона и Тексас.


В допълнение към иновативния градски дизайн се предлага и установяване на прозрачно управление под формата на „нов модел за обществото". Вземайки името си от древногръцката дума „telos" (термин, използван от философа Аристотел, за да опише присъща или по-висша цел), градът ще позволи на жителите да участват директно в бюджета и процеса на вземане на решения.


Съобщението беше придружено от поредица цифрови изображения от дизайнерската фирма Bjarke Ingels Group (BIG). Изображенията разкриват покрити със зелено жилищни сгради и въображаеми жители, които се наслаждават на изобилните открити пространства. Друго изображение показва небостъргач, наречен „Кулата на еквитизма", която е описана като „фар за града". Сградата ще има съхранение на вода, аеропонични ферми и фотоволтаичен покрив, който ще й позволи да „споделя и разпространява всичко, което произвежда".

Станете почитател на Класа