НАСА поиска нов автобус, който да кара астронавтите до ракетата за Луната и загря мрежите

НАСА поиска нов автобус, който да кара астронавтите до ракетата за  Луната и загря мрежите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Опитът на НАСА да намери заместител на своя емблематичен Astrovan, който да закара астронавтите до новата ракета за Луната, отвори кутията на Пандора и подгря мрежите, когато хората започнаха да предлагат най-странните превозни средства, като включиха Джеф Безос и Илон Мъск към сместа.


Трансферният астробус, или Astrovan, е бил използван за каране на астронавти до и от стартовата площадка по време на ерата на космическата совалка, докато неговият предшественик е доставял екипажите на няколко мисии Аполо. Лъскавият сребърен бус от ерата на совалката стана толкова харесван от екипажите, че според съобщенията астронавтите възразили за смяната му и той станал твърдо част от американските космически традиции.


В крайна сметка обаче НАСА установи, че модифицираният автомобил Airstream Excella от 1983 г. е твърде стар, за да участва в новата й програма Artemis, амбицирана да върне хората на Луната.


Космическата агенция пусна информация на частни компании, като поиска предложения за достойна замяна на историческия транспорт. В изявление на НАСА се посочва, че „предложенията трябва да бъдат уникални, да обхващат нови технологии и визуално да въплъщават Артемида пред обществеността".


Когато обаче новините за това достигнаха до Twitter, много некорпоративни коментатори избраха да подадат ръка на НАСА, като много от предложенията в крайна сметка се оказаха наистина „уникални".


Някои настояваха, че астронавтите трябва да вози нещо като Eagle 5 Camper Van от комедийния филм „Космически топки", или Van Dog Van от „Глупав и по-глупав" или дори масивния War Rig от най-новия филм „Лудия Макс".


Няколко души споделят убеждението, че Wienermobile, използван за реклама на месни продукти от Оскар Майер, би бил „просто перфектен да въплъти визуално Артемида пред обществеността" - и компанията с удоволствие се ангажира, туитирайки „Хей, @NASA, разбрахме се."


Други призоваха НАСА да стане напълно „зелена" и да постави астронавтите в скафандрите им на многоместен велосипед или да прибегне до карета, задвижвана от коне.


Редица коментатори казаха, че НАСА, която сега разчита на Space X, за да достави своите астронавти на орбита, не е нужно да отива далеч и просто да използва Тесла от Илон Мъск.


Един гений предположи, че вместо потенциално да харчи милиони за разработване на ново превозно средство, агенцията може просто да се задоволи с редовен автобус. „Очаквайте обаче протест. Изглежда изключително сложен и високо рисков", отговори един коментиращ в директно позоваване на Джеф Безос и Blue Origin, които с подобен текст критикуваха космическия кораб SpaceX на Илон Мъск, който спечели договора на НАСА за 2,9 милиарда долара като част от мисията „Артемида".

Станете почитател на Класа