Германски обществен ТВ канал се извини, че показа резултати от изборите 2 дни преди гласуването

Германски обществен ТВ канал се извини, че показа резултати от изборите 2 дни преди гласуването
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

С наближаването на изборите в Германия един телевизионен канал сбърка, като показа „резултати след гласуването", два дни преди изборите. Създавайки притеснения и подигравки, телевизионният оператор се извини за фалстарта.


Германската телевизионна мрежа Das Erste („Първа") на телевизионния оператор ARD даде на зрителите си малко вероятния поглед в бъдещето в петък, след като показа прогнозни данни като резултат от историческите избори, които все още не са се състояли.


Докато германците се подготвят за избиране на нов парламент в неделя, каналът излезе с тикер в долната част на екрана, показващ лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), която с малко бие консервативния съюз на Християндемократическия съюз (ХДС) и нейната баварска сестринска партия, Християнсоциалният съюз (ХСС). Двата основни съперника за местата в германския парламент, Бундестага, получиха съответно 22,7% от гласовете и 22,1%.


Либералната Свободна демократична партия (СвДП) се нареди на трето място с 13,2% и ако трябва да се вярва на гадателите от ARD, беше на път да замени анти-истеблишмънтната Алтернатива за Германия (AfD) като третата по големина партия в Бундестага. AfD не достигна резултата си от прогнозата за 2017 г., достигайки 10,5%. След като показа, че левицата (Linke) получава около 5% от гласовете, тикерът изчезна, без да показва числата на Зелените, тъй като каналът очевидно се усети за гафа си.


Тикерът се появи по време на популярна викторина и привлече вниманието както на онлайн наблюдатели, така и на законодатели.


Джоана Котар, говорителка за дигиталната политика на парламентарната група AfD, сподели клипа в Twitter, като посъветва канала да „промени числата в неделя, така че очевидното му предварително познаване на резултата да не е толкова забележимо".


Изправен пред нарастващи въпроси относно предизборната си покана, ARD се извини, твърдейки, че „прогнозите са част от тест, който случайно е показан в ефир".


Някои отидоха още по-далеч, като предположиха, че решението за пускане на тикер не е нито грешка от страна на ARD, нито злополучно изтичане, а умишлена психическа операция за „объркване и демотивиране" на избирателите, които биха могли да повярват, че нямат думата в крайния резултат.


Дългоочакваните избори в неделя ще бъдат първата надпревара от близо 16 години, в която няма да участва оттеглящият се канцлер на Германия Ангела Меркел. Откакто дългогодишният канцлер обяви, че няма да търси преизбиране през 2018 г., нейната партия ХДС навлезе в тежка ситуация, претърпявайки неуспехи на регионалните избори, виждайки как популярността й намалява, на фона на критиките за правителствената борба с пандемията от коронавирус.

Станете почитател на Класа