Борбата с криптовалутите в Китай

Борбата с криптовалутите в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

Китай засили политиката си срещу цифровите валути в петък, след като повтори, че ще се бори енергично на своята територия срещу транзакции с криптовалута, класифицирани от Пекин като незаконно платежно средство.


Според властите на азиатския гигант през последните години необузданото разширяване на виртуалните валути като биткойн е нарушило икономическия и финансов ред, благоприятствайки престъпни дейности като прането на пари и сериозно застрашавайки сигурността на активите на всички компании, информира агенция Синхуа.


Въпреки че Китай определя все по-строги правила за цифровите валути, сега това е нова стъпка, обявяваща всички дейности, свързани с тях, за незаконни и дава сигнал, че властта ще бъде още по-строга при прилагането на правилата.


"Всички търговски операции, свързани с виртуални валути, са незаконни и трябва да бъдат строго забранени и репресирани в съответствие със закона", се казва в изявление, публикувано съвместно от 10 организации на азиатския гигант, включително Banco Popular, банкови регулатори, оператори на ценни книжа и валута.


Централната банка на страната обяви за незаконно улесняването на търговията с криптовалути и обяви, че тези, които го правят, ще бъдат строго наказани, дори ако работят за чуждестранни платформи от Китай. Междувременно Националният съвет за развитие и реформи ще започне национална офанзива срещу извличането на криптовалути, в опит да премахне сектора изцяло, съобщава Ройтерс.


Китай не признава криптовалутите като законно платежно средство и банковата му система не ги приема и не предоставя съответни услуги. През септември 2017 г. Пекин забрани първоначалните предлагания на монети (ICO), в опит да защити инвеститорите и да ограничи финансовите рискове. Регламентите също забраняват на платформите за търговия с виртуална валута да преобразуват законно платежно средство в криптовалути и обратно. Ограниченията доведоха до затваряне на повечето от тези платформи и много от тях се преместиха в чужбина.


Освен това на финансовите фирми и разплащателните компании бяха забранени други услуги, свързани с криптовалути, включително откриване на сметка, регистрация, търговия, клиринг и услуги за сетълмент. До юли 2018 г. общо 88 платформи за търговия с виртуална валута и 85 ICO платформи са били изтеглени от китайския пазар, според данни на централната банка на страната.


Огромното покачване на цените на биткойн и други валути през последната година отново възобнови търговията с криптовалути в Китай, като инвеститорите търсят и намират начини да заобиколят съществуващите разпоредби. Това се случва в момент, когато страната се опитва да развие собствена официална цифрова валута, с цел да стане първата голяма икономика, която прави това.


Днес много местни инвеститори работят на китайски платформи, които са се преместили в чужбина, като Huobi и OKEx. Междувременно пазарът на криптовалути се върна към активност, а търговските зали, които преди бяха неактивни в социалните медии, също се възродиха. Борсите, фокусирани върху азиатския гигант-като Binance и MXC-позволяват на китайските лица да откриват сметки онлайн, като същевременно улесняват транзакциите peer-to-peer, които помагат за конвертирането на китайския юан в криптовалути.


От своя страна инвеститорите на дребно често купуват „изчислителна мощ" от миньорите на криптовалута, които разработват различни инвестиционни планове с обещание за бърза и голяма възвръщаемост.


Ограниченията, обявени в петък, доведоха до спад на биткойните с 5% само половин час след появата на новината. Тази динамика се отрази и на други цифрови валути, причинявайки спада на етера с 8% и на XRP с около 7%.


Икономистът Леополдо Морено де ла Кова заяви „Фактът, че Китай забранява биткойн, е потвърждение на силата, която притежава и колко независим е от държави, образувания и лица с голяма власт", добави той.

Станете почитател на Класа